Zaposleni u lozničkoj bolnici OBAVEŠTENI: Ako se zaraze neće dobiti 100% plate

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposleni u lozničkoj bolnici OBAVEŠTENI: Ako se zaraze neće dobiti 100% plate

  Zaposleni u Opštoj bolnici u Loznici dobili su obaveštenje od svoje uprave da u slučaju odsustvovanja sa posla usled oboljenja izazvanog virusom KOVID-19, mogu koristiti redovni godišnji odmor, bolovanje ili slobodne dane, a po preporuci Vlade Srbije koja važi za sve zdravstvene ustanove, poslodavcu je naloženo da onima koji odsustvuju sa posla razliku do 100 odsto plate isplati iz svojih sredstava.

  Loznički medicinski radnici su međutim u istom saopštenju obavešteni da “Opšta bolnica Loznica ne poseduje opredeljena sredstva za tu namenu, zbog čega zaposleni koji odsustvuju sa rada usled pomenutog oboljenja ili zbog poštovanja mere samoizolacije mogu pored redovnog bolovanja koristiti svoje slobodne dane ili redovan godišnji odmor”.

  Kako su agenciji Beta rekli zaposleni, situacija u Opštoj bolnici u Loznici je alarmantna, u Mačvanskom okrugu se beleži najveći broj novih slučajeva koronavirusa, a iako nije bilo predviđeno da ova bolnica uđe u KOVID-sistem, zbog priliva novih pacijenata koje više ne može da primi KOVID-bolnica u Šapcu, Grudno odeljenje bolnice u Loznici čije renoviranje još nije završeno, pretvoreno je u KOVID-odeljenje, a bolnica u “crvenu zonu”.

  “Šabac je izdvojen kao KOVID-bolnica, trebalo je da tamo šaljemo KOVID-pozitivne, ali je kompletno pun i ne prima više naše pacijente. Imamo Grudno odeljenje koje je prinudno pretvoreno u KOVID-odeljenje, nemamo dovoljno novih kreveta ni kiseoničnih mesta, navrat-nanos smo se uselili u to odeljenje”, izjavio je za agenciju Beta jedan od medicinskih radnika Opšte bolnice u Loznici.

  „Broj zaraženih medicinskih radnika veći od zvaničnih podataka“

  U isto vreme, prema rečima lozničkih medicinskih radnika, šabačka bolnica, po ranijem dogovoru, Opštoj bolnici u Loznici šalje svoje ne-kovid pacijente, s obzirom da je taj zdravstveni centar ušao u KOVID-sistem, međutim pacijenti u Loznicu stižu bez urađenih PCR testova, pa se ispostavilo da su mnogi od pacijenata poslatih iz Šapca, koji su u Loznici primljeni zbog drugih oboljenja, u isto vreme i pozitivni na koronavirus.

  Iz Opšte bolnice Loznica navode da su ogorčeni na tretman Ministarstva zdravlja prema onima koji rade u prvoj liniji s pacijentima zaraženim koronavirusom i navode da je broj medicinskih radnika koji su na takav način zaraženi u Mačvanskom okrugu daleko veći od zvaničnih podataka.

  Po poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, od 18. jula, u Šapcu koji je centar Mačvanskog okruga, bio je 1.331 pozitivan na koronavirus, a zatim sledi Loznica u kojoj je bilo 400 pozitivnih.

  I u ostalim opštinama zabeležen je porast obolelih, pa je tako u Bogatiću do tog datuma bilo 60 pozitivnih na korona virus, u Koceljevi 53, u Vladimircima 45, u Malom Zvorniku 20, u Ljuboviji 17 i u Krupnju deset.

  Lončar: Koronavirusom zaraženo 550 zdravstvenih radnika

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da je 550 zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo vorusom Kovid-19, od čega je 50 na bolničkom lečenju.

  On je naglasio da zdravstveni sistem ima dovoljno medicinskog osoblja, bez obzira na opterećenost bolnica i umor zaposlenih.

  Screenshot

  „Dogovaramo se i organizujemo se, nemamo problem da negde nema zdravstvenih radnika, u međuvremenu primamo i obučavamo ljude, pripremamo se razne scenarije“, rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

  On je dodao da je dogovoreno da se svake nedelje organizuje sastanak sa zdravstvenim radnicima iz jedne ili dve kovid bolnice, da se sa njima razgovara i čuju njihova mišljenja, zaključci i iskustva iz borbe sa koronavirusom.

  „To će biti negde na otvorenom, u opuštenijoj atmosferi, uz poštovanje svih mera. Želimo da im pružimo podršku jer su oni heroji, a sve ono što sada rade videće se tek u narednim godinama“, rekao je Lončar, a prenose “Večernje novosti”.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta, Večernje novosti

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE