Zarada roditelja nije dovoljna - decu iz Srbije PROTERUJU sa Malte

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zarada roditelja nije dovoljna – decu iz Srbije PROTERUJU sa Malte

  Vladina agencija zadužena za državljanstvo i boravak (Identity Malta Agency) je tokom proteklih nekoliko dana poslala pisma – odbijenice – porodicama koje potiču iz trećih zemalja, a roditelji zarađuju manje od zakonskog minimuma.

  Država Malta odbija dalji boravak za 22 deteta, poreklom iz zemalja koje nisu članica EU, a među kojima je najviše dece iz Srbije. Od dana prijema pisma, deca borave na Malti ilegalno, navodi se u pismima, piše list Tajms of Malta, prenosi RTS.

  Prema navodima državne agencije, razlog za odbijanje boravišne dozvole je to što roditelji dece nemaju dovoljno prihoda, koji su zakonom propisani.

  Porodice koje potiču iz trećih zemalja, država koje su izvan EU, moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete. Ova suma ne uključuje bonuse ili prekovremeni rad.

  Ranije su postojali izuzeci od ove politike, a odluku o izuzeću mogao je da donese direktor vladine agencije ukoliko su oba roditelja zaposlena, ali ne zarađuju propisanu sumu. Pre ove godine, do izuzeća je često dolazilo u slučajevima porodica iz trećih zemalja kada su roditelji radili na slabo plaćenim poslovima.

  Međutim, list Tajms of Malta još je u septembru pisao da je politika pooštrena, te da brojnim porodicama nisu bili odobreni zahtevi zato što su njihovi prihodi bili manji od propisanih zakonom.

  Odgovarajući na upit novinara da li zaposleni u Agenciji mogu da odbiju zahtev podnosioca, portparol Agencije rekao je da to može da se desi u slučaju da je molba nepotpuna ili neprihvatljiva.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE