Zarade više od lekara: Buregdžijama i 90.000 RSD, ali i oni odlaze za veću platu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zarade više od lekara: Buregdžijama i 90.000 RSD, ali i oni odlaze za veću platu

  Ukoliko ste majstor za burek u Nišu, mestu koje se hvali najboljim burekom na Balkanu, bez problema možete da birate pekaru u kojoj ćete raditi. Plata vam neće biti manja od 80 ili 90 hiljada dinara, ali, bez obzira na to, problem je i dalje veliki “odliv” buregdžija i pekara na zapad.

  Do te mere da u Nišu posao nađu i majstori koji su boravili u zatvoru i koji spadaju u teže upošljive kategorije.

  Niški burek je poseban, reći će vam svaki pekar, stanovnik, ali i gost u ovom gradu. “Niški se sklapa sa dva fila, negde koriste samo jedan fil”, objašnjava majstor Bata.

  “Ja sam njega zaposlila kao teže upošljivu kategoriju ljudi, ali je bilo na obostrano zadovoljstvo i smatram da imamo jednog od najboljih buregdžija u gradu. On je bivši osuđenik, ali nam to ni u jednom trenutku nije bio problem”, kaže vlasnica pekare Vlasinsko zrno doom Bojana Cekić.

  On je ostao i ostaće u Nišu. Jedan je od onih zbog kojih je niški burek i dalje na glasu. Dobar buregdžija ovde može da zaradi više od nekih lekara, a svakako više, recimo, od nastavnika. Zašto onda mladi pekari, čim steknu kakvu-takvu praksu, odlaze u Sloveniju, Češku, Nemačku? Odgovor je – drastično veće plate i od ovih.

  “Pa, okvirno možda i dva do tri puta veće nego ovde”, navodi Ivan Nikolić, direktor pekare Branković.

  “Od 16 buregdžija, njih 13 radi već 10 godina i više u pekari Branković, čak imamo nekoliko koji su blizu 20 godina radnog staža”, rekao je Nikolić.

  “Odliv” pekara iz Niša, grada sa blizu 25.000 nezaposlenih, kaže predsednik Unije pekara u Nišu Bratislav Vukadinović, doveo je do situacije da bi “najmanje sto pekara našlo posao ovog trenutka”.

  “Jako je malo dobrih pekara, majstora – zanatlija koji su ostali u Nišu”, kaže Bojana Cekić.

  “Možda, za jedno godinu-dve Nemačka, videćemo”, poručuje pekar Lazar Vlajković.

  Malo ko zna podatak kojim se hvale ovdašnje pekari: burek se u Nišu pojavio 1498. godine i od tada, do sada, nema mu premca. Sudeći po aktuelnom trenudu, Slovenci ili Nemci ješće ga mnogo više.

  Izvor: N1

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE