Zašto bi svaki preduzetnik trebalo da gleda Netflixovu dokumentarnu seriju "Abstract"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto bi svaki preduzetnik trebalo da gleda Netflixovu dokumentarnu seriju “Abstract”

  Biti preduzetnik je isto toliko umetnost kao što je i nauka.

  Postoje mnoge knjige i filmovi koji mogu da inspirišu preduzetnike, i da im uliju dodatnu energiju. Na Netflixu se pojavila dokumentarna serija, koja ima osam epizoda, i pomaže nam da razumemo kako je naš dizajnirani svet baš takav kakav jeste, od korica New Yorkera do nameštaja IKEA. Svaka epizoda daje nam uvid u um jednog od umetnika – pratimo njihove karijere, inspiracije, filozofije.

  Kristof Niman (Christoph Niemann), ilustrator korica za „New Yorker“ i „Wired“, prvu epizodu započinje fokusom na skečevima i ilustracijama. Isprva, možete da se zapitate da li je ova serija relevantna za poslovne ljude. Ali kako epizoda odmiče, zapazićete kako je, na manje apstraktan način, preduzetništvo mnogo više nalik na umetnost.

  U samo jednoj epizodi, sajt Inc.com je zapazio šest saveta za umetnike koji se podjednako mogu primeniti na preduzetnike.

  1. Odredite šta je najvažnije u datom trenutku.

  Kada započinje ilustraciju, Niman ima stotine različitih misli, onda eliminiše jednu po jednu dok ne dođe do najviše tri koje su esencijalne za trenutno pitanje. U bilo kom momentu kada gradite svoj biznis, ova metoda prioritizacije je krucijalna. Nakon što navedete sve moguće ideje i pravce u kojima mogu da idu, jednu po jednu izbacujte dok ne stignete do tri najvažnije za vaš trenutni cilj. Izbacite sve suvišno.

  2. Ustanite i idite na posao.

  Niman citira Čaka Klosa: „Amateri traže inspiraciju; mi ostali samo ustanemo i idemo na posao.“ Umesto da budete stalno u pripravnosti za inspiraciju, bolje je da u određeno vreme radite, a da ostalo bude rezervisano kao „slobodno vreme“. Za Nimana, “sve što se desi između 9 i 18 je suština, iako nešto od tog posla može da se prenese i van radnog mesta”.

  3. Promenite pravac kada su stvari dobre.

  U svojim tridesetim godinama, Niman je, uprkos tome što je bio ekstremno zauzet i ispunjen, bio u potrazi za putem na kome je mogao da napreduje. Odlučio je da se preseli iz Njujorka za Berlin, i tada je iskusio najintenzivniju fazu rada. Kada stvari ne idu onako kako biste želeli, mozak radi na reaktivan način, kako bi se uspostavio red. Ali, kada su stvari dobre, možete da budete proaktivni i da pronađete načine na koje možete da budete inovativniji.

  4. Odustanite od kontrole.

  Niman opisuje kako je vremenom naučio da ignoriše svoju potrebu za kontrolom. Objašnjava kako odsustvo planova otvara vrata koja vode do „magičnih momenata“. Koristi metaforu „žongliranja“, aludira na ravnotežu između planiranja (loptice u ruci) i prepuštanja slučaju (loptice koje su u vazduhu). Ovakav balans omogućava vam da budete agilniji i da često ispitujete ishode.

  5. Vežbajte svakog dana.

  Niman ohrabruje umetnike da se opuste, i umesto da budu strogi prema sebi, da vežbaju svakog dana. Kao preduzetnik sa dugoročnom vizijom, možda ćete provesti većinu svog vremena razmišljajući o velikim idejama i inicijativama. Balansirajte sa malim idejama svakog dana. To će vam omogućiti da vežbate rukovođenje.

  6. Nemojte težiti završetku dela (posla).

  Za Nimana, biti umetnik nije završiti svoja dela. To je proces koji traje. I preduzetnički posao nikada nije završen. Uvek postoje poboljšanja koja možete da primenite.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE