Zašto je sve više pesama o DROGIRANJU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto je sve više pesama o DROGIRANJU

  Često možemo da čujemo da su teme pesama, naročito pevačica, droga i omamljeno stanje. One na taj način predstavljaju koliko je njihov život loš i kako je droga jedini način da one mogu da se nose sa tim.

  Lana del Rej u pesmi High by the beach peva o tome kako želi da bude ’naduvana’ na plaži jer ne može da podnese da bude trezvena u blizini dečka za kojeg zna da je ne voli, baveći se nihilističkim strahom od postojanja.

  Pesma Chandelier pevačice Sije otvoreno govori o njenim pijanstvima i lumperajkama jer ona ne može da svesna podnese toliku količinu bola.

  U pesmi You Don’t Get Me High Anymore pevačica se žali da su njeni neprestani napori da zaboravi svoja osećanja uz pomoć droge učinili da ima visok nivo tolerancije, toliko da čak više ne može da bude naduvana.

  U pesmi Habits koju izvodi Tove Lo ne samo da se opisuje zavisnost već se navodi prava lista nedaća koje vas prate i depresije u koje padate u takvom stanju. Lili Alen u naslovu svoje pesme aludira da su ’svi na tome’.

  Ni u domaćim pesmama nije retkost da čujemo stihove o ’rolanju’, kokainu i alkoholisanju. Ono što je interesantno, a ujedno i zabrinjavajuće jeste da žene otvoreno pričaju o drogiranju. Nema aluzija na Alisu u zemlji čuda, nema simbolizma umotanog oko bola. Reči pokazuju visok stepen samosvesti. Za njih droga predstavlja mehanizme suočavanja koji čine da one postanu imune na bol svakodnevnog života.

  Dolazimo do toga da kritikujemo omladinu zbog uzimanja narkotika, a da se, sa druge strane, konzumacija istih propagira kroz hitove pop muzike. Evo šta o tome kaže Holi Vud autorka tekstova Mediuma: Te pevačice su rođene u eri post-liberalizma. To znači da im je rečeno da uživaju u seksualnim slobodama i da je njihovo telo samo njihovo tako da sa njim mogu da rade ono što hoće i da donose samostalne odluke. Kada je to jednom ponuđeno, društvo se oslobađa sve odgovornosti. Isto je i sa ženama, one sada snose posledice za sve brljotine u svom životu.

  Naravno to nije opravdanje za pribegavanje opijatima bilo koje vrste.

  Važno je da sagledamo u kakvom vremenu živimo. Mediji propagiraju slobodu i život bez obaveza. Ali takav život nema prave vrednosti i sadržaj. Ukoliko žena, na primer jedna od pomenutih pevačica, živi život poput onog predstavljenog u seriji Seks i grad, veoma je verovatno da će se osećati usamljeno, bezvredno i nestabilno. Isto to osećaju i mlađe generacije koje nisu učene pravim vrednostima i istinskoj ljubavi, prema bližnjima, prijateljima i partneru. Uz to, droga je dostupnija nego ikada, ali je i dalje ilegalna, u eri svih mogućih sloboda, stoga ’zabranjeno voće’ još više dobija na ceni. Otvoreno pevanje o tome za mladu generaciju predstavlja bunt.

  Ženama jeste predstavljeno i dato mnogo opcija, ali nijedna nije ona koju one zaista žele. Tako da se one sa tim (ne) mire koristećii opijate.

  [preporucene_vesti ids=”70452, 54561, 244705″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: printscreen

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE