Zašto koronavirus RAZLIČITO pogađa muškarce i žene?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto koronavirus RAZLIČITO pogađa muškarce i žene?

  Koronavirus je u Srbiji prema poslednjim podacima uzeo 122 života, a svakog dana imamo stotine zaraženih. Iako je jasno da ovaj virus nije izbirljiv, statistički podaci umrlih u Srbiji dokazuju da muškarci ipak dva puta više umiru od žena kao posledica koronavirusa.

  Trenutno je u Srbiji preminuo 81 muškarac i 41 žena.

  Razlog zbog kojeg je ovaj virus invazivniji kod muškaraca nego kod žena objašnjava Martha Henriques za BBC. Prema njenim rečima, iako je koronavirus manje ili više neživi komad plutajućeg genetskog materijala i nije sposoban za aktivnu diskriminaciju, koronavirus ipak ima neverovatno snažne učinke na različite grupe ljudi.

  Jedna od najupečatljivijih razlika koja se dosad pojavila je u stopi smrtnosti muškaraca i žene, piše Henriques.

  U SAD-u je od virusa, na primer, umrlo dvostruko više muškaraca nego žena. Širom zapadne Evrope, 69 posto žrtava koronavirusa bili su muškarci. Slični obrasci viđeni su i u Kini.

  Iako je jedna grupa istraživača, pod vođstvom Anne Purdie sa Univerziteta Collegea u Londonu počela da se bavi ovom problematikom, zasad je razlog i dalje nejasan.

  Čak 50% muškaraca u Kini puši i 5% žena 

  Postoji nekoliko teorija koje mogu da budu razlog veće smrtnosti muškaraca.

  Jedna je teorija da je imunološki odgovor žena snažniji, smatra Philip Goulder, profesor imunologije sa Oxforda, koji kaže: „Imunološki odgovor na vakcinu i infekcije kroz ceo život obično je agresivniji i delotvorniji kod žena nego kod muškaraca”.

  Druga je mogućnost da se razlike odnose na životne izbore muškaraca i žena.

  „Postoje važne razlike u ponašanju između polova, na primer u pušenju, koje utiču na ranije bolesti poput bolesti srca, hroničnih plućnih bolesti i raka. Te bolesti imaju veliki uticaj na ishod infekcija poput koronavirusa. Polne razlike posebno su izražene u zemljama kao što je Kina, gde puši 50 odsto muškaraca i samo pet posto žena”, kaže Goulder.

  Ipak, stručnjaci kažu da su sve epidemije delovale različito na polove.

  „Problem je što niko o tome nije govorio niti su ljudi koji donose odluke toga bili svesni“, kaže profesorka globalne zdravstvene politike u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Clare Wenham.

  Ona je sa svojim saradnicima istraživala posledice epidemija zike i ebole na muškarce i žene, a sad se bavi virusom covidom-19.

  Iako virus ne diskriminiše, to ne znači da su svi delovi društva podjednako izloženi riziku. Upravo suprotno, virus otkriva zdravstvene nejednakosti više nego ikad pre.

  Izvor: BIZLife/Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE