"Zašto nikada nisam i nikada neću imati MOBILNI TELEFON"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Zašto nikada nisam i nikada neću imati MOBILNI TELEFON”

  Retko ko danas može da zamisli život bez mobilnih telefona. Navikli smo da ih sa svuda nosimo, i osećamo se neprijatno kada nam se isključi ili nestane baterije. Međutim Filip Rid, profesor na Kazinski koledžu misli drugačije. Mi vam prenosimo ono što je napisao za sajt qz.com.

  „Malo je sumljivo i možda i na neki način čudno kada neko ne želi da se odrekne svoje Nokia 3310 i odbija da uzme smartfon. Odbijanje posedovanje bilo kakvog telefona gleda se kao na potpunu ludost, naročito ako je osoba koja odbija telefon rođena nakon 1970. Ali, ja nikada nisam imala telefon. Niti ću. Za to imam nekoliko razloga i svi su dobri.

  Prvi razlog je trošak. Neposedovanje telefona znači i odsusto računa, poreza, roming troškova… U eri kada plate stagniraju i kada je novca sve manje, čudno je kako ljudi troše toliko novca na nešto što nam pre 15 godina nije bilo poznato. I što se danas gleda kao na neophodnost.

  Drugo je briga za životnu sredinu. Struktura mobilnih telefona (uključujući i sirov materijal), energiju koju troše i koja je potrebna da se prime pozivi i pristupi internetu, kao i značajne emisije ugljen dioksida. Ideja da mobilni telefoni traju samo par godina je veoma raširena, tako da je broj koji završi na otpadu sve veći i veći. Tako se sve više i više zagađuje naša životna sredina.

  Presudan razlog, međutim, za mene da odbijem telefon je drugačiji od razloga svake osobe koja ga ima: ne želim sveprisutnu sposobnost da komuniciram sa svima koji su odsutni. Mobilni telefoni poručuju da ste konstantno dostupni da razgovarate, da ste uvek slobodni i, ma koliko to može biti zgodno, toliko može biti i veliki teret.

  Komuniciranje sa nekim ko nije fizički prisutan nas otuđuje, tera nas da odvojimo um od tela. Mi, na primer, vidimo opasnost vožnje i kucanja SMS poruke, ali se prijatelji i parovi otuđuju dok sede zajedno za stolom, a gledaju u tuđe telefone. To se dešava i zbog naše sve veće zaokupljenosti aranžiranja jela da bi ih slikali za Instagram, zbog toga što nam je zanimljivije da gledamo video sa zabave nego da na njoj prisustvujemo.

  Mobilni telefoni se mešaju i u privatnu u javnu sferu našeg života.

  Svi ovi razarajuće posledice mobilnih telefona imaju uticaj na naše živote i odnose sa drugim ljudima. Mobilni telefoni podstiču stvaranje samoće i dosade što nikako ne utiče na dobrobit našeg organizma.

  Život bez mobilnih telefona nam pomaže da oslobodimo um i telo. Grčki filozof Anaksagora je rekao da su ruke te koje ljude čine inteligentnijima od ostalih životinja. Možemo biti sigurni da on nije predvideo smartfon telefone. Baš naprotiv, odbijanje mobilnih telefona pruža rukama šansu da se bave plemenitijim aktivnostima – muzikom, hortikulturom, čitanjem.

  Bez mobilnog telefona mi je lakše da se koncentrišem na ono šta je ispred mene: mog partnera i decu, posao, kuvanje, šetnju. Volim da pametno biram svoje aktivnosti, tako da kada radim nešto ne želim da budem negde drugde.“

  Izvor: BIZLife, qz.com

  Foto: Pixabay

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE