Zašto računovođe traže ukidanje pravilnika o PDV?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto računovođe traže ukidanje pravilnika o PDV?

  Računovođe podnele peticiju za ukidanje novog pravilnika o obračunu poreza na dodatu vrednost. U Evropskoj uniji prosek ispunjavanje 39 polja, a u Srbiji 155 “pozicija” uz svaku prijavu.

  Svaka čačkalica, toalet papir, sapun i sveska, baš kao i svaki detalj o pruženoj ili plaćenoj usluzi, kupljenom kilovatu ili bilo kakvom trošku treba ponaosob da se knjiži.

  Takva je zamisao novog pravilnika o obračunu PDV koji bi trebalo da se primenjuje od sledeće godine. Računovođe širom Srbije, međutim, poručuju da je to preobiman i uzaludan posao, čiji će se troškovi prevaliti na firme i potrošače. Peticiju kojom traže da se ovaj dokument stavi van snage oni su predali Vladi Srbije.

  Ministar finansija Dušan Vujović je prošle godine sve uveravao da novi sistem evidencije prometa neće značiti veći obim posla, a svakako ni veći trošak. Pravilnik, međutim, najavljuje višemilionske troškove za nove softvere, pišu Novosti.

  Sada to potpuno drugačije izgleda. Od nas se traže nemoguće stvari, objašnjava Stojanka Todosijević, predsednica kruševačke podružnice Saveza računovođa i revizora Srbije, koja je i pokrenula inicijativu za stavljanje van snage pravilnika.

  Sada se uvode potpuno nove evidencije, pa bi trebalo da popunjavamo 13 tabela i 155 pozicija uz svaku PDV prijavu. Za promet robe na malo, prema Zakonu o računovodstvu, nije obavezno vođenje robne evidencije.

  “Čemu služe GPS uređaji sa fiskalnih kasa? Poreska uprava odatle može da sakupi podatke. Poreznici misle da mogu da kontrolišu sedeći u kancelarijama, ali im to ništa neće značiti bez kontrole na terenu.”

  Računovođe dodaju da su istraživale da li igde u okruženju ili u Evropi postoji slična praksa. U zemljama EU prosek je popunjavanje 39 polja. Najdetaljniji su Nemci sa 45 “pozicija”, ali se desetak odnosi na transakcije unutar EU. Niko nije ni blizu srpskih 155 polja.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE