Zašto RADNO VREME od 8 sati više ne radi i šta je rešenje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto RADNO VREME od 8 sati više ne radi i šta je rešenje

  Vreme je da shvatimo da je radno vreme od osam sati relikt prošlosti. Ova praksa je dobra kada je u pitanju fizički rad i proizvodni proces ali u informatičkom svetu ne igra veliku ulogu. Sposobnost radnika u fabrici da analitički i kritički misli radeći na proizvodnoj traci je nebitna.

  Moderni radnik informacionog doba obavlja izključivo zadatke koji zahtevaju kreativno ili kritičko razmišljanje. Mentalna usredsređenost za njih se može drastično razlikovati u toku dana u zavisnosti od nivoa energije. Ovakav vid rada najbolji je oko 17:30 uveče kada je kafa koju smo pili ceo dan počela da deluje i održava balans naše energije.

  Produktivnost obično dostigne svoj vrhunac dva puta dnevno, ujutru i odmah nakon ručka. Ipak najproduktivniji je početak dana i tada je najbolje rešavati kompleksne zadatke i baviti se kreativnim poslom. Nakon nekoliko sati vrhunskog fokusa treba preći na rutinske obaveze, a isti ciklus se ponavlja popodne ali sa manje produktivnosti. Dakle, samo tri do četiri sata dnevno mogu biti veoma produktivni.

  Najvažnije je razumeti da informacioni radnik ne može da se forsira dodatno jer nakon nekog perioda njegova enerija jednostavno ne postoji, a najveći razlog zašto je to tako jeste činjenica da kontinuirano imaju radno vreme od osam sati. Zbog toga širom sveta postoje milioni neproduktivnih radnika, piše Pick the brain.

  Postoje različiti periodi mentalne sposobnosti u toku dana, ali se oni razlikuju i u toku života i zavise od mnogih faktora. Nije prirodno da ljudski mozak besprekorno funkcioniše punim intenzitetom osam sati. Najvažnije, nismo u stanju da održimo isti fokus celo radno vreme.

  U današnje vreme retko koji posao ne zahteva korišćenje kompjutera. Gledanje u ekran osam sati bez prestanka može imati katastrofalne posledice po naše zdravlje u veoma kratkom periodu. Pored problema sa očima veoma brzo se javljaju nesanice, nesvestice, pad imuniteta i problemi sa kičmom i cirkulacijom usled sedenja.

  Najidealnije je da na savaka tri sata menjamo oblast posla koji obavljamo. Na taj način ćete zadržati mentalnu energiju.

  Ovaj problem može se rešiti na nekoliko načina. Prvenstveno veoma je korisno raditi van kancelarije. Ukoliko pijete limunadu uz reku radeći na svom laptopu bićete produktivniji, više inspirisani i gledaćete na stvari iz drugog ugla uz manje stresa. Rezultati će svakako biti bolji.

  Takođe, aktivnosti na samom radnom mestu treba da se proširuju te tako u kolektivu treba da postoji mesto na kojem će se ljudi odmarati, biti kreativni i moži da imaju neku fizičku aktivnost i promenu radnog fokusa. Ipak takve stvari mogu da zadovolje samo deo zaposlenih.

  Najbolje rešanje je klizno radno vreme po radnim sposobnostima zaposlenih odnosno frilens sistem poslovanja. Naravno, kada su u pitanju projekti, važni poslovi i stvari koje zahtevaju prisustvo na poslu, zaposleni treba da provodi potrebno vreme u kancelariji u komunikaciji sa kolegama.

  [preporucene_vesti ids=”255450, 253111, 259102″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE