Zašto su Rusi Goranu Vesiću i Nenadu Popoviću poklonili "pametno ogledalo"?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto su Rusi Goranu Vesiću i Nenadu Popoviću poklonili “pametno ogledalo”?

  Najveća ruska tehnološka kompanija “Jandeks” želi da svoje tehnološke i IT platforme primenjuje u Srbiji, izjavio je danas ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.On i gradski menadžer Goran Vesić razgovarali su u Beogradu s predstavnicima te ruske kompanije o mogućnostima njenog dolaska u Srbiju, što bi, kako je Popović rekao novinarima, bila “velika stvar za Srbiju”.

  “Ovo je njihova treća ili četvrta poseta Srbiji, a danas smo razgovarali o ‘pametnom’ transportu i onome što danas čini Moskvu gradom broj jedan u inovacijama i tehnološkom razvoju, od čega najveću korist imaju gradjani, kao i o mogućnostima da ta iskustva primenimo u Srbiji”, kazao je Popović.

  Predstavnici “Jandeksa” su Popoviću i Vesiću uručili “pametne retrovizore”, koji predstavljaju inovativno rešenje te kompanije za digitalizaciju u saobraćaju.

  Poklonili su nam pametno ogledalo koje snima svu horizontalnu i vertikalnu signalizaciju u gradu i pomoću koje može da se napravi potpuna digitalna platforma, da se ti podaci unesu u digitalne kataloge i karte koje će koristiti Grad Beograd i od koga će najveću korist imati učesnici u saobraćaju”, ocenio je Popović.

  On je objasnio da bi te digitalne platforme trebalo gradjanima da omoguće da u svakom trenutku preko mobilnih telefona mogu da vide koji su najbrži putevi, gde je najviše zastoja, za koliko vremena mogu da stignu na odredište.

  Popović je dodao da očekuje da se razvojni i distributivni centar te ruske kompanije “pojavi u ovoj godini baš u Beogradu”.

  Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da namera ruske kompanije da dođe u Srbiju govori da srpsko tržište postaje sve “interesantnije” za investitore.

  “Razmenili smo iskustva s prijateljima iz Rusije i nastavićemo da unapredjujemo saobraćaj, dobar je, ali to ne znači da ne može da bude bolji. Novi izazov je izgradnja metroa, kada ćemo morati ponovo da sinhronizujemo saobraćaj”, istakao je Vesić.

  Prema njegovim rečima, kontrola saobraćaja u Beogradu je znatno poboljšana a istakao je da je nedavno urađen “pilot projekat” sa srpskom firmom, u kojem je razvijen softver za snimanje stanja ulice, odnosno vozila koje se kreće ulicama i daje potpunu informaciju o stanju infrastrukture i precizne informacije o potrebama rekonstrukcije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE