Zaustavite KONTROLU EMOCIJA nad vašim životom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaustavite KONTROLU EMOCIJA nad vašim životom

  Biološki, emocije treba da nas navedu na određenu akciju, da nam daju važne informacije o našoj okolini i da nam pomognu da komuniciramo sa drugima. Međuitim većina ljudi, pokušavajući da odstrani negativne emocije, zajedno zanemarujući i ove pozitivne aspekte naših osećanja.

  Naučili smo da bezuslovno zatvaramo sva osećanja pod bravu kada se osećamo ranjivi, uplašeni ili odbačeni. Zaustavljamo emocije da se istaknu i prenesu nam svoju poruku. Ovo se dešava uticajem televizije i društvenih medija, alkohola i droga ili bilo kakvom vrstom zavisnog ponašanja. Takođe često izbegavamo emocije odvlačeći pažnju beznačajnim stvarima.

  Iako je odbijanje emocija često, ne možemo poreći posledice koje ono nosi sa sobom. Negativne emocije ne nestaju samo zato što smo odlučili da ih ignorišemo. Mozak će skladištiti nepoznate emocije kako bi ih očuvao i kasnije stavio u funkciju. Ali emocije ne postoje da bi se zadržavale u telu, a to takođe kasnije prouzrokuje razne bolesti i oboljenja. Ljutnja, tuga, strah, depresija i anksioznost su emocije koje se trudimo da potisnemo i nosimo ih sa nama.

  Moramo jednom za svagda shvatiti koliko su emocije snažne i kako nas lako mogu nadvladati, stoga treba da znamo kako da se sa njima nosimo. Ne treba da ih se plašimo samo da ih razumemo. Možemo biti u stanju preživljavanja ekstremnih emocija bez da im dopustimo da nas povrede. Samo ih treba prihvatiti, shvatiti njihovu poruku i gledati ih kako polako nestaju.

  Ovo su saveti za otpuštanje neobrađenih emocija:

  Dajte dozvolu

  Sedite na neko mirno mesto, smirite misli i duboko udahnite. Kada budete spremni pustite telu da preživi svaku emociju koju je potrebno da oseti. Dajte sebi podstrek rečenicom Siguran sam i spreman da iskusim ovu emociju  i dajte instrukciju telu i umu.

  Poslušajte svoje telo

  Skenirajte telo od glave do pete. Ovo nema toliko efekat koliko je psihički važno. Vaše telo će vam pričati ako naučite da ga slušate. Primetite u kojim delovima tela se osećate drugačije. Da li vas boli, smeta vam, toplo je ili hladno. Potisnute emocije se kriju u organima.

  Osetite emociju

  Prislonite dlanove na deo tela koji najviše osećate. Duboko udišite i izdišite nekoliko minuta. Počećete da osećate skladištenu emociju. Dišite i dopustite emocijama da rastu. Možda ćete početi da se osećate neprijatno i uplašeno. Napravite opservaciju i shvatite kakve su misli izašle kao rezultat svega. Tuga, strah, žaljenje, ljutnja, sram… samo su neke od emocija koje se mogu uzdići. Možda ćete želeti da plačete, da vrištite, da se istegnete ili da fizički uradite nešto.

  Nađite korene

  Ne treba da stanete ukoliko vam je prethodni korak teško pao. Ne dozvolite da vas Nisam dovoljno dobar zaustavi. Nastavite sa disanjem, šakama na telu i susretanjem sa emocijama. Određene teme, situacije i ljudi vam mogu pasti na pamet. Prepoznajte sve to i povežite. Ukoliko dođu misli koje vas mogu blokirati pustite ih govoreći Vredim, voljen sam i bezbedan. Nešto od ta tri što vam najviše leži.

  Otpuštanje

  Bez obzira na to da li smo otkrili koren emocije vreme je da je otpustimo. One žele da ih primetimo i preživimo da bismo ih otpustili. A ukoliko ste pratili ove korake već ste to uradili. Nijedna emocija nije finalna. Zahvalite svom telu i emocijama što su komunicirali sa vama. Pokažite ljubav i zahvalnost kako biste podstakli telo i um da se ponovo otvore kada za to dođe vreme, navodi PSY Central.

  [preporucene_vesti ids=”110548, 240611, 89746″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: printscreen

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE