Zbog crne prašine meštani PRETE TUŽBOM, Ministarstvo ćuti (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog crne prašine meštani PRETE TUŽBOM, Ministarstvo ćuti (VIDEO)

  Nakon što se pre nekoliko noći dogodila havarija prilikom pretovara rude u smederevskoj železari, zbog čega su okolna sela bila obavijena crnom prašinom, pojedini meštani najavljuju tužbe protiv kineskog HBIS-a.

  Kako saznaje Politika, za sada se najmanje pet porodica odlučilo na ovakav korak, a reč je o privatnim tužbama zbog ugrožavanja zdravlja i života ljudi.

  „Ovo je bila „kap u čaši”, nakon svih višegodišnjih zagađenja na koje niko ne reaguje. Shvatili smo da smo sami u ovome i da moramo da se izborimo za naše zdravlje i imovinu, tužbom protiv kineske kompanije. Ta ruda iz Turske je kancerogena i ne možemo da sedimo i čekamo dok nas truju, život naše dece i porodica je ugrožen. Napravićemo peticiju u selima, da vidimo koliko nas je spremno da tuži, pa ćemo videti ishod”, kaže Vladimir Milić iz Radinaca.

  Predstavnici HBIS Srbija objašnjavaju da je reč o pretovaru aglorude novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od ranije korišćenih, te da je usled pada pritiska i vetra došlo do širenja prašine.

  Međutim, ovo se nije dogodilo prilikom pretovara već u pripremi za početak proizvodnje, kada se od rude pravi takozvani rudni dvor – piramida visine od 15-20 metara, zbog čega je, pospešeno vetrom, došlo do njenog raspršivanja u okolini.

  Nije dokazano da je u pitanju kancerogena ruda

  Kineski vlasnik železare u Smederevu i prilikom najave dodatnih mera zaštite, pominje isključivo manipulaciju i kontrolu pretovara, gde navodi da će dodatno kvasiti rudu i pretovarati isključivo danju zbog praćenja meteoroloških prilika. To su prve mere koje im je, nakon vanrednog inspekcijskog nadzora, izrekao republički inspektor za zaštitu životne sredine Goran Zbiljić.

  Iako mnogi spekulišu da je reč o nekoj vrsti kancerogene rude, do sada to niko zvanično nije potvrdio, a iz železare ne navode da nameravaju da prestanu s njenom upotrebom.

  Kako navodi list, ministarstvo zaštite životne sredine dva dana ne odgovara na pitanja.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE