Zbog Ferera siguran biznis i veće dnevnice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog Ferera siguran biznis i veće dnevnice

  Produžena sezona poljskih radova u Bačkoj zahvaljujući čokoladnom carstvu Ferero. Dnevnica za angažovane sezonce 1.500 dinara, dok je satnica 180, pišu Novosti.

  Sezona poljskih radova za nadničare u Zapadnobačkom okrugu nastavljena je i u decembru, zahvaljujući sadnji lešnika na imanjima poljoprivrednika u Crvenki i beogradske kompanije Agriser, koja je kupila 700 hektara zemlje kombinata Aleksa Šantić u istoimenom selu.

  Lešnik se na obe lokacije sadi za italijansko čokoladno carstvo Ferero, jednog od svetskih lidera u konditorskoj industriji, sa čuvenim brendovima “kinder” i “nutela”.

  Ferero, koji je vlasnik kompanije Agriser, namerava da ove i naredne godine zasnuje zasad lešnika na svih 700 hektara u Aleksi Šantiću, gde je već formirao rasadnike na 40 hektara, sa oko 700.000 sadnica, što je više od celokupne dosadašnje količine leske u našoj zemlji.

  Sadnicama od Agrisera rasadi su formirani i u Crvenki, gde su pojedini poljoprivrednici ove godine i sami počeli da proizvode sadni materijal. Vađenje sadnica iz rasadnika, kao i sadnja i sejanje lešnika, nisu nimalo laki poslovi na niskim temperaturama, pa je sezoncima satnica povećana na 180 sa 150 dinara. Nadničarima u Crvenki određena je dnevnica od 1.500 dinara za osam sati rada.

  Lane sam lešnikom zasadio 15 hektara, a ove jeseni još 25. Firma Ferero, od koje sam nabavio žbunaste sadnice po ceni od 170 dinara, imaće pravo preče kupovine plodova do šeste godine roda, ističe poljoprivrednik Novo Radonjić iz Crvenke.

  Iako će prvi rod dobiti tek posle četiri godine od sadnje, u Crvenki se nadaju dobroj zaradi od lešnika, koji trenutno ima odličnu cenu, sa mnogo manjom ponudom od tražnje, zbog čega su domaći konditori prinuđeni da ga uvoze, najviše iz Turske.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE