Zbog KORONE bi moglo da propadne čak MILIJARDU LITARA vina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog KORONE bi moglo da propadne čak MILIJARDU LITARA vina

  Poslanik u Evropskom parlamentu Erik Andro upozorio je da bi širom Evrope mogla da propadne čak milijardu litara vina.

  Andro je pozvao Evropsku komisiju da interveniše kako bi se izbegle posledice velikog šoka za vinsko tržište nastalog usled pandemije virusa korona, piše Vino & Fino.

  On je upozorio da bi trenutna situacija mogla da ima, kako je rekao, veoma ozbiljne posledice na zaposlenost u ovom sektoru, a naročito u manjim vinskim kućama, restoranima i drugim učesnicima u lancu prodaje vina.

  Najveće predstavničko telo evropskih vinara i trgovaca vinom, CEEV (Comité Européen des Entreprises), izdalo je saopštenje u kome se navodi da vinari u mnogim zemljama Evrope imaju logističke teškoće u plasmanu vina i veliki pad prodaje.

  Kako se navodi u saopštenju, vinarije rade sporije nego što bi trebalo, usled mera epidemiološke zaštite, a neke su u potpunosti prestale sa radom.

  „Horeka kanali su zatvoreni gotovo svuda, i u ovom trenutku je blokirano 30% ukupne proizvodnje i 50% vrednosti vina u Evropi. Krajem prošlog meseca došlo je i do pada prodaje u supermarketima, što je ojačalo negativan trend na tržištu vina“, rekao je Žan-Mari Barijer, predsednik CEEV.

  Kako bi se sprečile najgore posledice trenutnih trendova, ovo telo napravilo je krizni plan po imenu Covid-19 Wine Package, sa ciljem da se vinarije finansijski osnaže i da se “restartuje” umrtvljeno tržište.

  Izvor: Vino & Fino

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE