Zbog prelaska na električne automobile u Nemačkoj se sprema više od 400 hiljada otkaza - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Zbog prelaska na električne automobile u Nemačkoj se sprema više od 400 hiljada otkaza

Autoindustrija bi zbog prelaska s benzinskih i dizel motora na one električne do 2030. godine samo u Nemačkoj mogla ostati bez čak 410 hiljada radnika.

Ovo predviđaju stručnjaci iz Nacionalne platforme za budućnost mobilnosti (NPM), savetodavnog veća nemačke vlade.

Rojters piše kako električni motori imaju manje delova i nisu toliko zahtevni za održavanje, što je dobra vest za njihove korisnike, ali ne i za osobe zaposlene u tradicionalnoj automobilskoj industriji.

Tako bi samo u proizvodnji motora i menjača u idućih deset godina bez posla trebalo da ostane skoro 90 hiljada ljudi, a veliki broj njih bez svojih radnih mesta ostaće i zbog automatizacije, odnosno robota i softvera koji će u fabrikama zameniti ljudsku radnu snagu.

Njihov pesimizam ipak ne deli glavna nemačka organizacija automobilske industrije (VDA) iz koje kažu da su ta predviđanja bazirana na nerealno ekstremnom scenariju.

Prema informacijama objavljenim prošle godine, u nemačkoj automobilskoj industriji u 2018. bilo je zaposleno 834 hiljade ljudi, što je najviše zaposlenih od 1991. S obzirom na to da se ove godine predviđa globalni pad prodaje automobila, može se očekivati da će i nemačke automobilske kompanije podeliti otkaze svojim zaposlenima.

Izvor: Klix.ba

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE