Ojađene šume BORNEA: Palmino ulje "krivac" za uništavanje prašuma

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ojađene šume BORNEA: Palmino ulje “krivac” za uništavanje prašuma

  Proizvodnja palminog ulja krivac je za najmanje 39 odsto gubitka šuma i bioraznolikog bogatstva ostrva Borneo od 2000. do 2018. godine, pokazuju podaci istraživanja sprovedenog u Indoneziji.

  Podaci su objavljeni u vreme kada požari izazvani u svrhu krčenja šuma na Borneu i drugim delovima Indonezije šire smog širom jugoistočne Azije i kvalitet vazduha spuštaju do nivoa opasnih po zdravlje u susednom Singapuru i Maleziji.

  Neki uzgajivači su optuženi da se koriste metodama krčenja i spaljivanja šuma kako bi dobili poljoprivredno zemljište za uzgoj palminog ulja, piše 021.

  Industrija proizvodnje palminog ulja već dugo se smatra krivcem za uništavanje prašuma na Borneu pri čemu su ugrožena staništa divljih vrsta kao što su orangutani i pigmejski slonovi.

  Na Borneu je izgubljeno 6,3 miliona hektara šuma od 2000. do 2018. godine, navodi Centar za međunarodno istraživanje šuma (Center for International Forestry Research, CIFOR).

  Ipak, ta brojka ne obuhvata sve, jer ona ne uključuje sva šumska područja pogođena krčenjem šuma za razvoj poljoprivrede, kaže Dejvid Gavo, klimatolog u CIFOR-u.

  Industrija palminog ulja odgovorna je za gubitak 35 odsto šuma na indonežanskom delu Bornea, odnosno za 46 odsto u maležanskom.

  Indonezija i Malezija proizvode oko 85 odsto palminog ulja u svetu, a ono se koristi u proizvodnji sapuna, ruža za usne pa sve do pice i biodizela.

  Ovi podaci ne uključuju zasade malih uzgajivača koji čine 40 odsto svetske proizvodnje palminog ulja, već su u obzir uzeti samo podaci industrije.

  Maležansko ministarstvo zaduženo za palmino ulje objavilo je da je prihvatilo politiku kojom će smanjiti uzgoj palminog ulja. Takođe planira da prekine praksu prenamene šuma u plantaže za uzgoj palminog ulja.

  Indonežansko ministarstvo za poljoprivredu odbilo je da agenciji Rojters odgovori na pitanje o planiranim sledećim potezima, a zvaničnici ministarstva zaduženog za šume još nisu odgovorili.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE