Zbog tablica sa natpisom "JA SAM BOG" završio na sudu i - POBEDIO - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog tablica sa natpisom “JA SAM BOG” završio na sudu i – POBEDIO

  Jedan Amerikanac dobio je gomilu novca zahvaljujući neobičnom sudskom procesu, oko natpisa na registarskim tablicama automobila.

  Beni Hart dobio je odštetu veću od 150.000 dolara nakon što mu je Kabinet za saobraćaj u Kentakiju oduzeo registarske tablice na kojima je pisalo “Ja sam bog” (IM GOD).

  Sudija je naložio Kabinetu za saobraćaj u Kentakiju da plati više od 150.000 dolara za sudske troškove čoveku čiji su zahtev da na registarskim tablicama ima natpis “IM GOD” (Ja sam Bog) odbili.

  Hart, koji kaže da je ateista, rekao je medijima da je u Ohaju više od decenije vozio s ovom registracijom. Kada se preselio u Kentaki 2016. godine, podneo je zahtev da zadrži iste tablice.

  Ali umesto toga, dobio je pisanu odluku da je njegov zahtev odbijen, jer je “neukusan, potencijalno bi ometao druge vozače i mogao bi dovesti do eventualnih sukoba”, kako stoji u sudskim dokumentima.

  Kao odgovor na ovu odluku, u novembru 2016. godine Fondacija za slobodu od religije i Američka unija za građanske slobode (ACLU) iz Kentakija podneli su tužbu u Hartovo ime, navodeći da su prekršena njegova prava zagarantovana Prvim amandmanom.

  Prošlog novembra sud je presudio u Hartovu korist, navodeći da dopuštanje tablica kao što su “IM4GOD” (Ja sam za Boga) i “LUVGOD” (Volim Boga), a zabrana registracije “IM GOD”, nije u skladu s neutralnošću gledišta.

  U skladu s time, sud zaključuje da je u ovom slučaju nerazumno i samim tim nedopušteno ograničavanje prava koja Hartu garantuje Prvi amandman.

  Nakon presude suda, Hartu je bilo dopušteno da nabavi svoju prilagođenu registarsku tablicu, navodi CNN.

  Zatim je prošle nedelje američki okružni sudija Gregori Van Tatenhouv naredio Kabinetu za saobraćaj da Hartu plati 150.715,50 dolara advokatskih, kao i 491,24 dolara sudskih troškova.

  “Zahvalan sam što sam konačno dobio istu priliku da izaberem ličnu poruku za svoju registraciju, kao i svaki drugi vozač. Ne postoji ništa neprikladno u mom mišljenju da su verska uverenja podložna individualnom tumačenju”, rekao je Hart za CNN.

  Izvor: Klix

  Foto: printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE