7 RAZLOGA zbog kojih na posao treba nositi JABUKU

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svaka čast banani, mangu, papaji i avokadu, ali odličan izvor hranljivih stvari iz voća možemo pronaći i u našem dvorištu – na stablu jabuke.

Jabuke se smatraju najrasprostranjenijim voćem na svetu. Poznato je više od 7.000 sorti jabuka koje uspevaju na gotovo svim kontinentima, a ovi slatko-kiseli plodovi dostupni su tokom čitave godine.

Jabuke su u nutricionističkom smislu vrlo vredne namirnice, ali uprkos tome mnogi zaboravljaju da ih konzumiraju, piše Buka.

Donosimo vam 7 RAZLOGA zbog kojih bi trebalo češće da ih uvrstite u svoj jelovnik:

1. Čuva imunitet

Jabuka, a pogoto njena kora sadrži značajne količine vitamina C, koji jača imunitet i pomaže mu da se bori protiv sezonskih bolesti.

2. Podstiče probavu

Ovo voće obiluje prehrambenim vlaknima i pektinom, koji podstiču rad celog probavnog sistema.

3. Snižava holesterol i šećer u krvi

Jabuke su i voće koje snižava nivo lošeg holesterola i uravnotežuje šećer u krvi. Blagonaklono deluju na ceo kardiovaskularni sistem.

4. Čuva jetru

Neka istraživanja su pokazala da jabuka sadrži stvari koje zaštitno deluju na jetru i sprečavaju taloženje masti u ovom organu.

5. Blagonaklono deluje na nervni sistem

Kvercetin je prirodni antioksidans iz grupe bioflavonoida koji neutralizuje slobodne radikale iz tela i blagonaklono deluje na nervni sistem. Ovaj antioksidans nalazi se u jabukama – posebno u kori crvenih vrsta.

6. Pomaže u mršavljenju

U sto grama sveže jabuke nalazi se oko pedeset kalorija, pa se nameće kao odličan izbor ako želite da smanjite ili održite telesnu masu.

7. Deluju protivupalno

Vrste jabuka sa crvenom korom sadrže značajne količine antocijanina. Ovaj biljni pigment ima protivupalna svojstva.

Izvor: Buka

Foto: Pixabay