Britanija odlučila: Svi su donori organa osim ako se ne IZJASNE drugačije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sve odrasle osobe u Engleskoj automatski će biti upisane kao donori organa, ukoliko se striktno ne izjasne drugačije, predviđa novi zakon koji bi trebalo da stupi na snagu u maju.

Uobičajena je praksa u svetu da osoba potpisuje donorsku karticu tj. da daje saglasnost da donira organe, i ukoliko u trenutku moždane smrti ne bi postojala takva saglasnost, lekari su morali da traže dozvolu porodice, koja bi u trećini slučajeva, odbila.

Procenjuje se da će ovakva metoda dovesti do dodatnih 700 transplantacija organa do 2023. godine i smanjiti listu od 5.200 ljudi koji čekaju operaciju.

Devojka Keira Bol spasila je četiri života, uključujući devetogodišnjeg Maksa Džonsona, nakon što je njen otac dozvolio lekarima da koriste njene organe za transplantacije nakon saobraćajne nesreće 2017. godine.

Ako parlament odobri, 20. maj označiće tačku od koje će se smatrati da svi odrasli u Engleskoj pristaju da doniraju sopstvene organe kada umru – osim ako izričito ne navedu drugačije ili su u isključenoj grupi.

Od rođaka će i dalje biti zatraženo mišljenje o tome što može da dovede do stopiranja doniranja organa ako se usprotive bez obzira na pokojnikove želje.

Deca mlađa od 18 godina biće isključena iz zakona, zajedno sa ljudima koji su živeli u Engleskoj manje od godinu dana, prema podacima Ministarstva za zdravlje i socijalnu zaštitu.

Srce, pluća, jetra, bubrezi, pankreas, crevni organi, kosti, arterije i nervno tkivo će se smatrati rutinskim transplantacijama.

Pacijenti koji su se ranije izjasnili da ne žele da doniraju neke ili sve svoje organe, neće morati ponovo da beleže svoju odluku, saopštila je vlada.

Izmjene zakona pozdravile su brojne dobrotvorne organizacije.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay