Brzo i jednostavno: Rolat od oraha

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Ko to tamo

Pošto roštilj, pečenje i kuvana jaja nećemo jesti neko vreme, možemo da „pređemo“ na slatkiše. Sandra Pecić sa kulinarskog bloga Ko to tamo, podelila je sa nama recept za rolat od oraha koji se sprema brzo i lako:

Rolat od oraha

Sastojci za koru:

4 jaja

4 kašike šećera

12 kašika mlevenih oraha

dve kašike mlevene plazme

kašika ulja

čokoladne mrvice ili rendana čokolada za posipanje

Sastojci za fil:

3 jaja

3 kašike šećera

150g maslaca

Uključite rernu da se greje na 180-200.

Četiri belanca umutite mikserom sa 4 kašike šećera u čvrst šam. Dodajte žumanca pa kratko umutite. Dvanaest kašika mlevenih oraha, dve kašike mlevene plazme i kašiku ulja umešajte špatulom.

Sipajte smesu u pleh (25×35) obložen pek papirom i pecite oko 15 minuta. Isključite rernu i ostavite koru u njoj još 5-10 minuta. Čim izvadite koru iz rerne, sa sve pek papirom je položite preko mokre krpe, zajedno sa njom urolajte i pustite da se ohladi. Zatim odrolajte, sklonite krpu i odlepite pek papir. Metoda mokre krpe služi da nafilovana kora prilikom uvijanja ne bi pucala. 

Fil skuvajte na pari od celih jaja. 

Tri jajeta sa 3 kašike šećera umutite mikserom nekoliko minuta. Skuvajte ih zatim na pari dok ne postanu krem. Kada se krem ohladi, izmiksajte ga sa 150g maslaca.  Namažite koru, zarolajte, pa namažite tanko i spolja. Pospite čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom. 

Rolat možete nafilovati i pudingom ili džemom, ako vam se ne kuva krem.

Izvor: BIZLife

Foto: Ko to tamo