Brzo i jednostavno: Rolat od oraha
Pošto roštilj, pečenje i kuvana jaja nećemo jesti neko vreme, možemo da „pređemo“ na slatkiše. Sandra Pecić sa kulinarskog bloga Ko to tamo, podelila je sa nama recept za rolat od oraha koji se sprema brzo i lako:
Rolat od oraha
Sastojci za koru:
4 jaja
4 kašike šećera
12 kašika mlevenih oraha
dve kašike mlevene plazme
kašika ulja
čokoladne mrvice ili rendana čokolada za posipanje
Sastojci za fil:
3 jaja
3 kašike šećera
150g maslaca
Uključite rernu da se greje na 180-200.
Četiri belanca umutite mikserom sa 4 kašike šećera u čvrst šam. Dodajte žumanca pa kratko umutite. Dvanaest kašika mlevenih oraha, dve kašike mlevene plazme i kašiku ulja umešajte špatulom.
Sipajte smesu u pleh (25×35) obložen pek papirom i pecite oko 15 minuta. Isključite rernu i ostavite koru u njoj još 5-10 minuta. Čim izvadite koru iz rerne, sa sve pek papirom je položite preko mokre krpe, zajedno sa njom urolajte i pustite da se ohladi. Zatim odrolajte, sklonite krpu i odlepite pek papir. Metoda mokre krpe služi da nafilovana kora prilikom uvijanja ne bi pucala.
Fil skuvajte na pari od celih jaja.
Tri jajeta sa 3 kašike šećera umutite mikserom nekoliko minuta. Skuvajte ih zatim na pari dok ne postanu krem. Kada se krem ohladi, izmiksajte ga sa 150g maslaca. Namažite koru, zarolajte, pa namažite tanko i spolja. Pospite čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom.
Rolat možete nafilovati i pudingom ili džemom, ako vam se ne kuva krem.
Izvor: BIZLife
Foto: Ko to tamo