Da li spavanje preko vikenda ima efekta?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Preko radne nedelje se niko od nas ne odmara dovoljno. Zato svi posegnemo za nadoknadom preko vikenda. Ali da li taj san i odmor onda imaju efekta?
Spavanje je veoma specifičan proces. Ne možete akumulirati dug i otplatiti ga kasnije tokom nedelje.

Ljudi do 65 godine, koji imaju takvu rutinu da spavaju 5 sati ili manje 7 dana nedeljno, imaju veći rizik od prerane smrti nego oni koji konstantno spavaju 6,7 sati. Ali oni koji iskompenzuju izgubljene sate dugim spavanjem preko vikenda, nemaju veći rizik od smrti u poređenju sa ljudima koji spavaju u kontinuitetu isto svakog dana.
Međutim, bez obzira što nema izraženih negativnih efekata, konzistencija je ključ i ne postoji zamena za regularno spavanje tokom nedelje.

Ipak, sve je u balansu. Ako ste se baš umorili tokom radne nedelje, onda neće biti loše da odmorite koji sat više preko vikenda.

Nedostatak sna ima mnogo negativnih posledica. Pokušajte da odete neki sat ranije u krevet. Možete lakše i brže zaspati i ako zamračite prostoriju. Pre odlaska u krevet nemojte puštati filmove i glasnu muziku. Gledajte ili slušajte nešto što vas smiruje.
Takođe, ukoliko imate vremena, topla kupka u trajanju od 15,20 minuta pre spavanja takođe može da vam bude od pomoći.

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay