Dobar san počinje od trenutka kada ste se probudili

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ko još nije iskusio nesanicu? Svima se desilo da ležimo budni, ne možemo da zaspimo, „zurimo“ u plafon i „prevrćemo“ po mislima sve nedovršene zadatke, obaveze, greške, ciljeve. To je najgori osećaj na svetu, jer spavanje i san nije nešto što možemo da „prisilimo“ – to mora da nam dođe prirodno i mi se tom osećaju samo prepustimo.

Većina nas smatra da kvalitetan san podrazumeva trenutke neposredno pre nego što legnete. Međutim, rutina za miran i kvalitetan san mora da počne mnogo mnogo ranije – u trenutku kada se tog dana probudite.

Razne stresne i neplanirane situacije koje se dešavaju na dnevnom nivou, uznemiruju nas do te mere da nam poremete san. To su male doze stresova – od problema na poslu, preko toga što morate pokupiti decu iz vrtića, pa sve do gužve u saobraćaju i velike količine mejlova i notifikacija – koje kada se udruže znaju biti ozbiljne.

Spremite se za spavanje čim se probudite ujutru uz ove savete kako da izbegnete „nemiran san“:

Nemojte uzeti telefon u ruke čim otvorite oči

Nabavite stari dobri sat sa alarmom da vas budi ujutru, kako ne biste mahinalno sanjivi otključali telefon i nastavili da skrolujete krooz mejlove i društvene mreže. Umesto da gledate šta drugi rade na internetu, iskoristite prvih nekoliko minuta nakon buđenja za sebe. Možete ležati u tišini, disati duboko i ponavljati neku „pozititvnu mantru“ ili postaviti namere za taj dan.

Smanjite korišćenje uređaja (#techtimeout) kako biste povratili fokus

Svi sada manje-više naše radne sate provodimo na računaru ili telefonu. Ali pokušajte da ne uzimate telefon u ruke zato što vam je dosadno ili to radite mahinalno, a ni niste toga svesni.

Isplanirajte „vreme za brigu“

Isplanirajte deo dana kada ćete na miru na praznom papiru napisati trenutne brige i probleme na levoj strani, a zatim i njihova potencijalna rešenja na desnoj strani. To će vam pomoći da sagledate realno koliko su veliki, odnosno mali, vaši problemi i brige i da je sve na ovaj ili onaj način rešivo.

Izvor: BIZLife/Thrive Global

Foto: Pixabay