Doktor iz Beograda predlaže ZABRANU roštilja na ćumur

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka doktora Ivana Nikolića iz Beograda koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u ugostiteljskim objektima, zbog sve češće pojave tumora debelog creva.

Skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka doktora Ivana Nikolića iz Beograda koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene električnim ili roštiljem na gas, zbog sve češće pojave tumora debelog creva.

Poslanik Milovan Krivokapić, koji je izvestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o pristiglim predstavkama građana, kaže da je doktor Nikolić naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati koji se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ugalj.

Prema predstavci, doktor Nikolić traži da se roštilji na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima zamene električnim ili roštiljem na gas.

“Radna grupa skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu je predložila da se prestavka uputi Ministarstvu zdravlja, sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje”, naveo je Krivokapić.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Komentari 3

 1. Kristina

  Tumori nisu zbog mesa na ćumur nego zbog mesa uopšte.

 2. novikorisnik

  a nije to od ćumura, to nam je zaostavština od SPS-a i besomučnog bombardovanja osiromašenim uranijumom…stvoreno je samo pogodno tlo za razvoj razno raznih boleština….

 3. Zvezdan Kljajić

  Sada je problem samo ćumur.
  Šta je sa GMO proizvodima?
  Šta je sa bespomučnim prskanjem voća i povrća?
  Šta je sa prehrambenim proizvodima sumnjivog kvaliteta koji stižu u našu zemlju?

  Bolje je razvijati svest, i edukovati stanovništvo, nego se baviti zabranama.