Insulinska rezistencija i njene komplikacije (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Insulinska rezistencija je sve rasprostranjeniji zdravstveni problem današnjice. Predstavlja otpornost, odnosno rezistenciju na insulin koji proizvodi organizam, ali ne može na adekvatan način da ga iskoristi. Usled nemoći tkiva da apsorbuje glukozu iz krvi dolazi do njenog nagomilavanja, objašnjava dr Anka Puzić iz Doma zdravlja u Bogatiću.

“Svi znamo da je insulin hormon koji reguliše nivo glikemije u krvi. Kod insulinske rezistencije insulina ima dovoljno, međutim problem je na nivou tkiva. Ovde postoji rezistencija na insulin što ćelijama onemogućuje da preuzmu glukozu koja je odgovorna za proizvodnju energije. Samim tim, imamo jednu hiperinsulinemiju koju forsira pankreas da bi taj defekat ispravio. Nažalost, time se ne postiže ništa, jer tkiva su i dalje rezistentna na insulin.“

Zbog velikog forsiranja pankreasa u proizvodnji insulina, dolazi do njegovog iscrpljivanja i stanja kao što su predijabetes i dijabetes.  Takođe, insulinska rezistencija se dovodi u vezu sa drugim zdravstvenim problemima.

„Prvenstveno je nalazimo kod gojaznih osoba, a postoje problemi i u okviru metaboličkog sindroma. To su i pacijenti koji imaju hipertenziju i povećan nivo lipida u krvi, kao o pušači. Ove osobe imaju povećanu koncetraciju mokraćne kiseline u krvi i hiperglikemiju. S obzirom na to da hiperinsulinemija remeti reproduktivne hormone, vrlo često kod žena imamo poremećaj reproduktivne funkcije i često je to jedan od uzroka steriliteta,“ objašnjava dr Puzić.

Insulinska rezistencija može dugo da se ne ispoljava, naročito ukoliko osoba ne obavlja redovne kontrole i preglede. Za to vreme, rezistencija oštećuje krvne sudove što dovodi pacijente u veći rizik od nastajanja kardiovaskularnih bolesti i uvećanu mogućnost infarkta, miokarda ili moždanog udara.

Više o ovoj temi pogledajte u sledećem videu:


Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay