Istraživanja: Ishrana bez ugljenih hidrata rizik za poremećaj srčanog ritma

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Popularne dijete kojima se preporučuje nizak unos ugljenih hidrata, a ističu ih poznate osobe poput Gvinet Paltrou i sestara Kardašijan, ali i neki lekari, mogu povećati rizik od razvoja poremećaja srčanog ritma što može rezultirati i moždanim udarom, pokazuju nova istraživanja.

Kod osoba koje u organizam unose manje energije iz namirnica bogatih skrobom poput hleba, testenine i krompira zabeleženi su veći izgledi za razvoj arterijske fibroze, ustanovili su naučnici koji su proučavali učinak unosa ugljenih hidrata u organizam, na zdravlje.

Oni su došli do zaključka da su osobe koje pate od poremećaja srčanog ritma ili arterijske fibroze (AFiB) sklone moždanom udaru i otkazivanju srca.

“Imajući u vidu potencijalni uticaj na aritmiju, naša studija sugeriše da se ovaj popularni način ishrane ili kontrole težine treba preporučiti sa velikim oprezom”, rekao je doktor koji je vodio istraživanje.

Istraživanje je obuhvatilo pola miliona ispitanika. Kako su istakli, kod ljudi koji su primali manje od 45 odsto kalorija dnevno, 18 odsto je veći rizik od razvoja arterijske fibroze od onih koji su konzumirali ugljene hidrate u umerenim količinama, što znači između 45 i 52 odsto kalorija.

Takođe su istakli da je ishrana na niskom unosu ugljenih hidrata povezana sa većim rizikom od arterijske fibroze bez obzira na vrstu proteina i masti koje su zamenili ugljene hidrate.

Izvor: BIZLife/Seebiz

Foto: Pixabay