Kada je pravo vreme za AKUPUNKTURU?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U kineskoj medicini leto se smatra sezonom obilja. To je doba godine kada je energija na vrhuncu, a toplo vreme i sunce nam pomaže da vratimo naša tela u ravnotežu kroz podsticajne aktivnosti.

Zbog svega ovoga, akupunktura je jedna od stavki koju vredi dodati vašem letnjem ritualu, evo i zašto:

To je nauka stara 2000 godina

Drevna praksa akupunkture podrazumeva ubadanje kože tankim iglama na strateškim tačkama kako bi se ublažio bol i tretirala različita fizička, mentalna i emotivna stanja. Tretmani su osmišljeni tako da se izbalansira protok energije životne sile, takođe poznat kao Qi ili Prana. „Ako ne rešite neuravnoteženost, ne možete da rešite problem, jer sve što dalje uradite samo maskirate taj problem“, objašnjava Juhi Sing, specijalista orijentalne medicine, kineski travar i osnivač Juhi centra u Njujorku. „Akunpuktura omogućava da se energija ravnomerno kreće kroz sve svoje kanale uklanjajući pritom blokade i ispravljajući neravnotežu koja se nalazi u vašem telu već mnogo mnogo godina“, dodaje Sing.

To je prirodan način da ublažite bol

Akupunktura je korisna za bilo koju vrstu upale, jer kada ubodete iglom određenu tačku na telu, uzrokujete oslobađanje endorfina – hemikalije koje vaše telo prirodno proizvodi kako bi se samo izlečilo“, objašnjava Sing. Pošto aktivire prirodne hormone koji eliminišu bol, akupunktura se koristi za lečenje širokog spektra akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja, uključujući bol u leđima, glavobolje i probavne smetnje. Kada su u pitanju manje povrede, akupunktura može prilično brzo pružiti olakšanje. Međutim, kada se radi o komplikovanijim i težim oboljenjima, treba da prođe više tretmana da bi se videli rezultati.

Akupunktura utiče na dugovečnost

Akupunktura se takođe može koristiti i preventivno. Sing kaže da mu često pacijenti govore: „Nije mi loše, zašto mi to treba?“, a on im odgovara „Baš tada kada vam nije ništa treba ovo da radite“. Najbolje od svega jeste što svaka osoba dobija specifičan tretman. Svaki pristup je različit i prilagođen vašem stanju i potrebama.

Opustiće vas

Akupunktura ne umiruje samo vaše telo, već i um i duh. U istraživanju iz 2013. godine (Journal of Acupuncture and Meridian Studies) utvrđeno je da se učenicima koji su prošli 20minutnu sesiju akupunkture smanjila anksioznost i imali su bolju memoriju od onih koji se nisu podvrgli tretmanima akupunkture.

Izvor: BIZLife/Vogue

Foto: Pixabay