Kako da “istrenirate” mozak i budete “mentalno snažni”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ako stalno ubeđujete sebe da ste slabi i krhki, vremenom ćete biti previše zaštitnički nastrojeni prema samom sebi. Na portalu Thriveglobal navodi se kao primer povreda jednog pacijenta – izvrnuti zglob.

Pošto je otok bio preveliki da bi se utvrdilo da li je kost slomljena ili nije, pacijent je poslat kući da bi se vratio kroz koju nedelju kada otok splasne. Pacijent se plašio da ne naškodi sebi još više, tako da je odlučio da što manje pomera nogu i da se skoro uopšte ne kreće. Međutim, nakon nekoliko dana otok se nije smanjivao. Kada je otišao kod doktora na kontrolu, doktor mu je rekao da ništa nije polomljeno ali je i dalje natečeno zato što se nije kretao.

I bio je u pravu. Pacijent je nakon toga kod kuće redovno radio vežbe po preporuci i sve je bilo u redu. Ako tretirate sebe kao slabu osobu, to ćete i biti. Postaćete previše oprezni i propustićete prilike i izazove koji vam život mogu ispuniti radošću i uspehom.

Ako verujete da ste slabi, bićete slabi

Što više štitite samog sebe od spoljnih uticaja i emocionalnih nelagodnosti, poput tuge, razočaranja, to ćete imati sve manje prilika da svoj „mentalni mišić“ upotrebite. I na taj način ti mišići atrofiraju isto kao i kada se fizički mišić ne upotrebljava.

Nažalost, vaša komforna zona neće stvoriti udoban život. Naprotiv, to će vam se obiti o glavu.

Evo još nekih stvari koje mogu da vas „ograniče“:

  • Ako se plašite da se ne osramotite, propustićete bitne momente u životu jer ćete odbiti da igrate na ćerkinom venčanju, da održite važnu prezentaciju na poslu…
  • Ako se plašite odbijanja, imaćete socijalne i finansijske poteškoće. Zato ostajete u komfornoj zoni – nikada ne inicirate razgovor sa novim ljudima i nikada ne aplicirate za nov posao ili novu poziciju.
  • Ako se plašite da ne naljutite nekog, nikada nećete moći da odbijete ljude koji vas iscrpljuju. Konstantno činite stvari drugima i pristajete na aktivnosti koje vam ne prijaju i za koje nemate vremena.

Kako da posmatrate sebe kao jaku osobu?

U redu je da budete malo oprezniji kada ste fizički povređeni (kao i kada ste psihički povređeni). Međutim, prečesto se dešava da preteramo sa brigom o sebi.

Morate da izazovete sebe i dokažete da vaš mozak nije u pravu. Svaki put kada izađete iz komforne zone vaši mentalni mišići vežbaju i jačaju. I što ste jači to ćete biti sposobniji da se nosite sa novim izazovima.

Izvor: BIZLife/Thriveglobal

Foto: Pixabay