Kako li će ugostitelji reagovati? ZABRANJENO PUŠENJE u svim zatvorenim prostorima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Novim zakonom, koji je usvojila Vlada Crne Gore, u potpunosti se zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim i radnim prostorima, a ubuduće neće biti moguće plaćanje takse da bi u nekom delu ugostiteljskog objekta bilo dozvoljeno pušenje.

To je u četvrtak, nakon sednice crnogorke Vlade, rekao ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je istakao da se Predlogom zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda strogo zabranjeno pušenje u bilo kom delu zatvorenog prostora u kome poslove između ostalog obavljaju državni i lokalni organi i službe, prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna delatnost, socijalna zaštita, sport i rekreakcija, trgovinska delatnost, prozivodnja, promet i skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

„Još važnije, ne dozvoljava se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom delu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u delovima kafića, barova, restorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje“, poručio je Hrapović, prenose Vijesti.

On je kazao da usvajanjem novog Zakona automatski prestaje da važi Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

„To znači da više neće biti moguće da se plaćaju takse da bi u nekom delu objekta bilo dozvoljeno pušenje“, rekao je Hrapović i dodao da postoji mogućnost određivanja posebnog dela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik, odredi isključivo za pušenje, a zakonom su jasno definisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme za taj deo.

Izvor: Vijesti

Foto: Pixabay