Kako usporiti oboljenje oka usled dijabetesa? (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dijabetes je poremećaj metabolizma koji ostavlja posledice na celokupan organizam. Usled neregulisanog nivoa šećera u krvi u dužem vremenskom periodu dolazi do oštećenja nervnih završetaka i krvnih sudova u gotovo svim organima u telu. Među njima, na udaru su i oči, napominje oftamolog Branka Perkučin.

„Nakon 10 do 15 godina, pacijenti oboleli od dijabetes melitusa mogu dobiti teže komplikacije kao što je retinopatija, kao i promene na prednjem segmentu oka. Neke od njih su veća sklonost nekim hroničnim upalama poput blefaritisa, poremećaja suznog filma ili pojava metaboličke katarakte. Najveće promene uzrokuje dijabetesna neuropatija“, ističe Branka Perkučin.

Usled dugotrajno neregulisanog šećera u krvi, dolazi do promena u krvnim sudovima zbog čega dolazi do oštećenja i razvoja komplikacija, objašnjava dr Perkučin.

„Oštećenja nastaju zbog promena koje se javljaju u samoj krvi, ona postaje viskoznija. U sitnim kapilarima dolazi do oštećenja zidova krvnog suda usled čega postaju propustljivi, propuštaju krv i sve ostale deponente i ostavljaju trajne depozite na očnom dnu. Iste takve promene na terminalnim kapilarima se javljaju u svim vitalnim organima i periferiji – rukama i nogama, i na taj način se kod pacijenata sa neregulisanim dijabetesom javljaju polineuropatske promene.“

Razvoj komplikacija na oku može se usporiti dobrom regulacijom šećera u krvi, uzimanjem terapije i redovnim kontrolama kod oftamloga. Međutim, postoje izvesne razlike u načinu manifestovanja ovih komplikacija kada su u pitanju dijabetes tip 1 i tip 2, napominje dr Branka Perkučin. Kada je u pitanju tip 1, potreban je duži vremenski period kako bi se posledice odrazile na zdravlje oka nego u slučaju tipa 2.

„Kod tipa 1 koji nastaje u ranom životnom periodu i koji je insulin zavistan ne očekujemo promene na očnom dnu čim se pojavi dijabetes. Možemo redovnim kontrolama mladih pacijenata da otkrijemo rane promene koje nastaju zbog neregulisanog dijabetesa. To želimo da istaknemo, jer ako je dijabetes dobro regulisan i terapijski i metabolički, on neće dovesti do težih posledica. Međutim, kada se otkrije dijabetes tip dva potrebno je pacijenta odmah uputitit na pregled, jer pregledom očnog dna možemo otkriti da li je dijabetes trenutno nastao ili on larmirano traje godina. Obično ljudi ne primete da imaju bilo kakav problem dok ih odjednom ne opomene.“

Kada nastanu, komplikacije na kapcima mogu se lečiti lokalno – antibioticima, po potrebi u kombinaciji sa kortikosteroidima, kao i veštačkim suzama bez konzervansa. Nešto razvijenije probleme, kao što je metabolička katarakta zahtevaju hirurške zahvate. Preporuka je da se oftamološki pregledi po dijagnozi dijabetesa, obavljaju na svake dve do pet godina, a nakon toga jednom godišnje kako bi se pojava oboljenja kako očiju tako i svih drugih prevenirala ili bar odložila.

Ovde možete pogledati i video na tu temu:


Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay