Kažu, pijte je što više: Neuronaučnici objasnili kako KAFA čini naš MOZAK ZDRAVIJIM

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Do sada smo svuda mogli da čujemo i pročitamo zašto je kafa dobra za nas – poboljšava zdravlje i utiče na duži život. Međutim, novo istraživanje sprovedeno u neuronauci pokazuje čak korelaciju između povećane konzumacije kafe i boljeg zdravlja mozga.

Da biste se osećali još bolje zbog vaše „zavisnosti“ od kafe, rezultati istraživanja utemeljeni na neuronauci idu vam u potpunosti u prilog, piše Poslovni puls.

Najintrigantniji zaključak dobijen istraživanjem, a koji je objavljen prošlog meseca u časopisu Frontiers in Neuroscience pokazuje da postoji povezanost između ispijanja veće količine kafe i smanjenog rizika od Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

Iako biste pomislili da je za to zaslužan najpoznatiji sastojak – kofein, ipak to ovde nije slučaj. Tajna je ipak u hemijskom sastavu  zvanom fenilindan, koji se stvara u procesu prženja kafe. Što se kafa duže prži, samim tim je i nivo fenilindana viši čime se zbog njegove jačine utiče na toksične belančevine – tau i beta-amiloid – koje su povezane s Alchajmerovom i Parkinsonovom bolešću.

Za sada zaključci svih istraživanja kažu da treba da pijemo što više kafe. Postoji li zaista potpuna povezanost između konzumiranja kafe i zdravlja mozga nije potvrđeno, a neuronaučnici svakim novim istraživanjem postaju sve sigurniji u tu tvrdnju.

Izvor: Poslovni puls

Foto: Pixabay