Manje od 3.000 umrlih od korone: Ili su jedna od NAJUSPEŠNIJIH zemalja ili…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta AP

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji dostigao je skoro 300.000, tako da se ova zemlja nalazi odmah iza SAD po broju obolelih.

Inficirana je 299.941 osoba od početka epidemijena, a samo u poslednja 24 sata registrovano je novih 9.263 slučaja. Ukupan broj umrlih je 2.837.

Po ovom broju, Rusiaj se svrstava u jednu od najuspešnijih zemalja u borbi protiv koronavirusa jer je na primer u Nemačkoj nešto preko 8.000 umrlih na 180.000 zaraženih. Ili je nešto drugo u pitanju?

Kod 3.988 novozaraženih (više od 43 odsto) nije bilo kliničke slike oboljenja, saopštio je ruski krizni štab.

Četvrti dan broj obolelih ne prelazi 10.000, a tempo rasta je 3,19 odsto.

U Moskvi je za poslednja 24 sata registrovano 3.545 novih slučajeva, a od početka epidemije skoro 150.000.

Ministarstvo zdravlja Rusije privremeno je obustavilo redovnu vakcinaciju stanovništva zbog epidemije koronavirusa.

Zamenik ministra zdravlja Oleg Gridnjev izjavio je da zbog epidemije postoji veliko opterećenje za imunitet i da je reakcija organizma na kovid-19 veoma problematična.

(AP Photo/Pavel Golovkin)

U Rusiji su od 12. maja ukinuti neradni dani, a gubernatori će u zavisnosti od epidemiološke situacije ublažavati mere samoizolacije.

Optužbe za manipulaciju brojevima

Kritičari su doveli u sumnju nisku zvaničnu smrtnost u Rusiji od koronavirusa, optužujući vlasti da nedovoljno izveštavaju da bi umanjili obim krize.

Vrhovni zdravstveni zvaničnik ruske republike Dagestan izjavio je da zvanični Kremlj pogrešno izveštava o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa u ovom regionu, kao i da je stvarni broj smrtnih slučajeva 20 puta veći od zvanične brojke Moskve.

U intervjuu sa lokalnim novinarom, ministar zdravlja Dagestana Jamaludin Hajiyibragimov rekao je da je najmanje 13.000 ljudi inficirano, a 657 umrlo od COVID-19 u njegovom regionu do sada.

Ove cifre su više od 20 puta veće od zvaničnih podataka Rusije za taj region, a to su 3.371 slučaj zaraze i 29 smrtnih slučajeva, kaže Hajiyibragimov.

Kremlj je osumnjičen da je smanjio broj zaraženih od virusa COVID-19 od strane različitih svetskih zdravstvenih tela, uprkos snažnim demantima i pretnjama medijima koji su koji su izveštavali o potencijalnom odstupanju.

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Prema Hajiyibragimovu, odstupanje u izveštavanju nastaje zbog toga kako su vlasti utvrdile bolesti pacijenata.

Umesto COVID-19, mnogim ruskim pacijentima je dijagnostikovana upala pluća, koja opisuje sve simptome koronavirusne infekcije, ali bez zvaničnog testa virusa koji bi utvrdio uzrok bolesti pacijenta.

Kada bi se ukupna stopa zaraze i smrtnosti iz Dagestana primenila na čitavu Rusiju, to bi značilo da bi ukupan broj obolelih u Rusiji bio više od milion, a umrlih više od 50.000.

Ruski zdravstveni zvaničnici kažu da je jedan od razloga niskog broja smrtnih slučajeva što se računaju samo oni koji su preminuli direktno od koronavirusa.

Potpredsednica vlade Tatjana Golikova tokom vikenda je negirala manipulaciju brojevima, rekavši da bolnice imaju finansijski interes u otkrivanju infekcije, jer im se dodeljuje više novca za lečenje bolesnika sa koronavirusom.

Vlasti takođe kažu da je, budući da je virus kasnije stigao u Rusiju, bilo više vremena za pripremu bolničkih kreveta i pokretanje masovnog testiranja kako bi se usporilo širenje.

Izvor: BIZLife/Beta

Foto: Beta AP