Naslednost dijabetesa – da li se češće dobija od oca ili majke? (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na pojavu dijabetesa utiče mnogo faktora, naročito kada je u pitanju tip 2. Neki od njih su stil života, način ishrane, prekomerna težina, stres, ali i genetska predispozicija. Koliki uticaj će imati svaki od faktora, varira od osobe do osobe. Kada je u pitanju dijabetes, pacijenti imaju mnogobrojna pitanja u vezi sa načinom života koji teba da ga vode, a jedno od najčešćih je kakav uticaj može ostvariti na potomstvo.

„Dijabetes melitus se u nekim porodicama javlja češče, što znači da se u nekoj meri nasleđuje, ali ne toliko koliko se o tome priča u narodu. Tip dva koji se češće javlja u srednjoj ili starijoj životnoj dobi nasleđuje se mnogo češće nego tip jedan koji se javlja kod dece i kod mladih osoba“, objašnjava endokrinolog Zlata Bogićević.

Genetska predispozicija nije jedini faktor u nastanku dijabetesa. Da li će kod nekoga ko ima gentsku predizpoziciju doći do nastanka dijabetesa, najčešće zavisi od stila života.

„Ako osoba koja ima genetsku predispoziciju, ima prekomernu telesnu težinu ili čak gojaznost, pre će dobiti dijabetes nego osoba koja ima predispoziciju, odnosno spada u rizičnu grupu i ima idealnu ili približno idealnoj telesnoj težini. Osobe koje imaju genetsku predispoziciju spadaju u takozvane riziko grupe pacijenata i njih treba podvrgnuti ranom skriningu, ne samo glikemije našte, nego i postprandijalno.“

Kod osoba koje imaju predispoziciju za nastanak šećerne bolesti, okidač ili triger za manifestaciju bolesti najčešće bude stresogena situacija ili neka infekcija, objašnjava dr Bogićević.

„Šećerna bolest se značajnije nasleđuje po muškoj liniji. Ako majka boluje od šećerne bolesti, verovatnoća da će je i dete dobiti je samo dva posto. Ali ako otac ima dijabetes, dete će ga naslediti sa verovatnoćom od osam posto.“

Još detalja na ovu temu pogledajte ovde:


Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay