ANIMACIJA koja pokazuje kako se koronavirus širi u ZATVORENOM (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Istraživači iz Finske objavili su simulaciju koja pokazuje kako se kapljice iz kašlja u supermarketu mogu zadržati u vazduhu nekoliko minuta, proširiti kroz dva rafa i tako verovatno zaraziti kupce koji se nalaze u blizini.

Univerzitet Aalto, Finski meteorološki institut, VTT tehnički istraživački centar Finske i Univerzitet u Helsinkiju proučavali su kako se aerosolne čestice iz disajnih puteva šire kroz vazduh prilikom kašljanja, kijanja, čak i pričanja.

Prema preliminarnim rezultatima, sitne čestice koje nose koronavirus mogu da se zadrže u vazduhu duže nego što se prvobitno mislilo, ukazujući da je važno izbegavati zatvorene prostore sa većim brojem ljudi.


Svaka od četiri organizacije sprovela je istraživanje samostalno, koristeći iste početne uslove.

“Neko zaražen koronavirusom može da kašlje i da hoda, ali tada ostavlja iza sebe izuzetno male čestice aerosola koje nose koronavirus. Te čestice bi zatim mogle da završe u disajnim putevima ljudi u blizini “, rekao je docent sa Univerziteta Aalto, Ville Vuorinen.

Trideset istraživača, specijalizovanih za dinamiku tečnosti, fiziku aerosola, društvene mreže, ventilaciju, virologiju i biomedicinski inženjering, koristilo je superkompjuter koji je modelirao kretanje aerosolnih čestica manjih od 20 mikrometara, kažu iz Univerziteta Aalto.

Za suvi kašalj, koji je tipičan simptom koronavirusa, veličina čestica je obično manja od 15 mikrometara. Izuzetno male čestice ove veličine ne padaju na pod, već se umesto toga kreću vazdušnim strujama ili ostaju da lebde na istom mestu, saopšteno je.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay