Naučnici su otkrili TAJNU dugovečnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Dug i kvalitetan život je san gotovo svih ljudi, ali većina misli da to nije baš tako jednostavo kako zvuči.

Šta je ključno za dugovečnost? Ishrana, fizička aktivnost, dobar san? Ili pak dugovečnost ima više veze sa nekim drugim činjenicama, poput socijalne podrške i načina razmišljanja?

Nova studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences sugeriše da te činjenice mogu biti važnije nego što mislimo. Naime, tim istraživača pod vođstvom doktorke Lui Li sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu otkrio je čvrstu povezanost između optimizma i dugovečnosti – odnosno života nakon 85. godine.

Istraživači su analizirali podatke iz dve prethodne američke studije – o zdravlju medicinskih sestara i o starenju veterana. Ukupno je bilo uključeno 69.744 žena i 1.429 muškaraca.

Učesnici u obe studije ispunili su upitnike o proceni optimizma, a činioci poput starosti i smrtnosti su praćeni neprekidno od 1976. do 2014. godine. Osim toga, kao jedan od faktora uzeta je i istorija bolesti ispitanika, zatim, nivo obrazovanja, prihodi i etnička pripadnost.

Li i njen tim uporedili su podatke procene optimizma, starost i smrtnost učesnika, kao i dodatne medicinske, psihološke i demografske podatke.

Uspoređujući žene koje su postigle najbolji rezultat na lestvici optimizma s onima koje su postigle najlošiji, naučnici su otkrili da se radi o približno 15% razlike u dugovečnosti.

Sličan obrazac rezultata pronađen je i kod muškaraca. Izrazito optimistični muškarci živeli su otprilike 11% duže od pesimističnih muškaraca.

Zatim su naučnici potražili uzroke. Ispitane su dve mogućnosti. Jedna od mogućnosti, prema istraživačima, jeste ta da optimistični ljudi imaju tendenciju da žive zdravije i vode računa o svom zdravlju, što rezultira kvalitetnijim i dužim životom.

Izvor: BIZLife/Pnas.org

Foto: Pixabay