Nesvakidašnji potaži za zdrav obrok na poslu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vita.rs/Privatna arhiva/Pixabay

Danas vam predstavljamo tri nesvakidašnja potaža koji uz salatu i neki zdravi hleb od integralnih žitarica mogu da vam posluže kao ceo ručak. Začini, kao što su đumbir, kari, majčina dušica, bosiljak ili nana dodaće povrću zanimljiv ukus i aromu. U već gotove potaže možete dodavati limunov sok, hladno ceđena ulja, semenke, klice, sveže ili sušeno začinsko bilje, kao i mrvljene orašaste plodove. Ove i još mnogo recepata možete naći na OVDE.

Potaž od pečenih paprika

Ono po čemu je nadaleko poznata srpska kuhinja su, naravno, paprike. Od pečenih paprika u Srbiji se prave uglavnom tradicionalna jela, ali mi vam predlažemo da probate nešto sasvim drugačije – potaž od pečenih paprika, koji se priprema brzo i jednostavno.

Sastojci

  • 5 velikih ili 7 srednjih crvenih paprika
  • 4 čena belog luka
  • 2 grančice celera (ili malo korena)
  • 2 srednje šargarepa
  • 1l vode
  • Prstohvat crvene ljute papričice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • So i biber

Priprema

Cele paprike, crni luk iseckan na tri dela i očišćen beli luk namažite uljem i stavite u rernu da se peče na temperaturi 170-180 stepeni. Naseckani celer i šargarepu kuvajte u jednom litru vode oko 30 minuta. Možete da kuvate šargarepu i celer u vreloj vodi sa jednom kockom za supu, ali može i bez – samo onda na kraju dodajte u potaž so, biber i vaše omiljene začine.

Kada se paprike ispeku i postanu mekane (oko 20 minuta), izvadite ih iz rerne, ohladite i očistite od semenki. Nije potrebno ljuštiti paprike ukoliko nisu potamnele.

Izmiksajte paprike, crni i beli luk u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte kuvanu šargarepu i celer i ponovo sve izmešajte. Dodajte vodu u kojoj se kuvalo povrće, kašiku maslinovog ulja i ljutu papričicu. Mešajte sve u blenderu dok ne dobijete krem-supu. Zagrejte još jednom da potaž provri i ugasite vatru.

Kada servirate potaž u tanjire, možete dodati malo jogurta ili sira od kozjeg ili ovčijeg mleka.

Potaž od šargarepe sa kokosovim mlekom

Ovaj jednostavan i ukusan potaž odlična je varijanta za brzi ručak, pogotovo ako ga dopunite salatom, prepečenim ražanim hlebom sa humusom ili mladim sirom. Po želji potaž možete zaljutiti ako dodate više bibera ili prstohvat čili paprike.

Sastojci

  • 5-6 srednjih šargarepa
  • 4 čaše vode
  • 1/3 konzerve kokosovog mleka
  • 1 kašičica kurkume
  • sok 1/3 limuna
  • 1 kašika maslinovog ili lanenog ulja
  • 1 kašika soja sosa (po želji)
  • so i biber

Priprema

Oljuštite šargarepu, naseckajte je na kolutove, zalijte vodom i stavite da se kuva. Kada provri, smanjite vatru i kuvajte dok šargarepa ne omekša. Dodajte kurkumu, kokosovo mleko, so i biber. Promešajte i ostavite na slaboj vatri još par minuta. Sklonite sa vatre, dodajte sok od limuna i izmiksajte potaž u blenderu ili štapnim mikserom. Sipajte u tanjire i dodajte kašiku lanenog ili maslinovog ulja i soja sosa.

Turska čorba od sočiva

Čorba od sočiva (mercemek çorbası) u Turskoj je neizostavan deo skoro svakog ručka. Brzo se sprema, odlično vas zasiti, zdrava je i jako ukusna. Sviđa mi se što је u Turskoj možete naći u svakoj kafani. Glavni sastojci ove čorbe su crveno sočivo i biber, najčešće isto crveni. Po želji se dodaju: paradajz sos, crni luk, šargarepa, beli luk, sušena nana, pavlaka na kraju itd.

Crveno sočivo je izvor proteina i vlakana, sadrži folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale. Po sadržaju gvožđa sočivo je lider među ostalim mahunarkama i žitaricama. Jedna od velikih prednosti crvenog sočiva je što se kuva mnogo brže od ostalih mahunarki i ne treba da se potapa pre kuvanja.

Turska čorba od sočiva

  • 300 g crvenog šočiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 srednja šargarepa
  • nerafinisano ulje
  • so
  • biber (crveni, crni ili šareni)
  • ½ limuna
  • sušena nana

Dobro isprati sočivo, dok voda ne postane providna. Zaliti ga litrom vode (ili čorbe od povrća) i staviti da se kuva. Kada voda počne da vri, skloniti penu sa sočiva, smanjiti vatru, dodati 200 ml vode i kuvati još oko 10 minuta.

Dok se sočivo kuva, sitno iseckajte srednju glavicu luka i narendajte šargarepu.

Zagrejte na velikom tiganju ulje. Ja stavljam gi (prečišćeni puter) i hladno ceđeno nerafinisano suncokretovo ulje. Prvo dinstajte luk par minuta, a zatim dodajte šargarepu i malo vode. Stalno mešajući dinstajte sve zajedno još oko pet minuta.

Prespite povrće u šerpu sa pasuljem i promešajte. Dodajte so i biber. Ako želite pravi turski ukus, stavite dosta bibera, oko jedne kašičice. Pospite mlevenom nanom. Mnogo mi se dopada turski običaj da začinjavaju čorbe nanom, to im daje neki poseban šmek. Za tu svrhu slobodno možete iskoristiti mlevenu nanu iz kesice čaja.

Ugasite vatru i izmešajte čorbu štapnim mikserom ili u blenderu. Ako jedete mlečne proizvode, možete dodati malo slatke pavlake. Kada služite čorbu, iscedite u tanjire malo limunovog soka. Ja volim da dodajem u čorbe i sveže klice. Prijatno!

Izvor: BIZLife/Vita.rs

Foto: Vita.rs/Privatna arhiva/Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.