NOVA stara bolest: U Kini upozorenje na pojavu KUGE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlasti grada Bajan Nura u kineskoj autonomnoj regiji Unutrašnjoj Mongoliji izdale su upozorenje stanovništvu, dan nakon što je jedna bolnica prijavila slučaj sumnje u pojavu bubonske kuge.

Zdravstveno povereništvo grada izdalo je upozorenje trećeg stepena, u sistemu od četiri nivoa

Upozorenje se odnosi na zabranu lova i konzumiranja životinja koje bi mogle biti zaražene kugom. Stanovnici se pozivaju da prijave sve slučajeve za koje sumnjaju da se radi o kugi, kao i pojavu slučajeva groznice bez jasnih uzroka.

Vlasti pozivaju stanovnike da prijave i sve uočene slučajeve bolesnih ili uginulih glodara.

Upozorenje je usledilo je nakon što su u novembru prošle godine među stanovništvom Unutrašnje Mongolije prijavljena četiri slučaja kuge, uključujući dva slučaja plućne kuge, smrtonosnijeg oblika te teške bolesti.

Bubonska kuga, u srednjem veku poznata kao “crna smrt” izrazito je zarazna i najčešće smrtonosna bolest koju šire glodari. Epidemija “crne smrti” je u 14. veku rezultirala smrću 30 do 60 posto stanovnika Evrope.

Pojava kuge u Kini nije retkost, ali njeni epidemijski razmeri sve su ređi. Zemlja je od 2009. do 2018. prijavila 26 slučajeva zaraze bubonskom kugom i 11 smrtnih ishoda.

Izvor: Večernji list

Foto: Pixabay