Nutricionisti TVRDE: Bolje POJEDITE DVA HAMBURGERA nego hamburger i pomfrit

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ako ponekad ne možete da odolite brzoj hrani, nutricionisti savetuju da izaberete ’manje lošu’ opciju. Oni tvrde da je bolje rešenje da pojedete dva hamburgera, umesto jednog hamburgera i pomfrita.

Naravno, kalorije koje ćete uneti nisu nimalo dobra stvar, ali nutricionistkinja Emili Fild savetuje svojim klijentima da, umesto što broje kalorije, obrate pažnju na sastav namirnica koje jedu i da se pobrinu da imaju uravnotežene obroke umesto da pojedinu hranu označavaju kao dobru ili lošu.

Takođe, ona potiče ljude da razmisle o tri komponente hrane, mastima, ugljenim hidratima i proteinima, prenosi Klix.

„Proteini su gorivo za vaše mišiće i duže će vas držati sitim, dok vam ugljeni hidrati daju energiju, a masnoće pomažu u apsorpciji vitamina i minerala. Osim toga, uravnoteženim unosom ove tri komponente hrane ćete izbeći prejedanje i imaćete veću kontrolu nad osećajem gladi“, objasnila je Fild u razgovoru za Biznis insajder.

Ona takođe svojim klijentima savetuje da se prilikom planiranja obroka zapitaju kako će se osećati dva sata nakon jela. Upravo zato je, prema njenom mišljenju, puno bolji izbor pojesti dva hamburgera umesto jednog hamburgera i pomfrita, ukoliko baš ne možete da odolite brzoj hrani.

Naime, pecivo s mesom, bez dodanog sira ili umaka, ima 300-400 kalorija. Te kalorije dolaze iz ugljenih hidrata u hlebu, oko 40 grama, belančevina u mesu, oko 17 grama i masti oko 10 grama. Nasuprot tome, porcija pomfrita ima otprilike isti broj kalorija kao i hamburger, a sadrži mnogo masnoća i ugljenih hidrata, a vrlo malo proteina.

Zamenom krompirića za drugi hamburger gotovo ćete udvostručiti unos proteina uz istovremeno smanjenje količine masti i ugljenih hidrata koje jedete, tvrde nutricionisti. S obzirom na to da je brza hrana već bogata masnoćama i ugljenim hidratima, a siromašna proteinima, ovaj jednostavan savet mogao bi vam pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi.

Izvor: Klix

Foto: Pixabay