“Podacima se očigledno manipuliše, plašim se kako ćemo dočekati jesen”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YT/Screenshot

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić kazao je da smatra da se podacima o broju obolelih i preminulih od COVID-19 „očigledno manipuliše“, ali da organizacija koju predvodi trenutno ne može da te navode potvrdi.

On je, gostujući u Utisku nedelje, dodao da se „plaši da li će zdravstveni sistem izdržati“ sledeći talas epidemije korona virusa koji se očekuje u septembru.

„(Sindikat lekara i farmaceuta) odavno pisanim putem upozoravao da će se ovo desti. Nažalost epidemije je u potpunosti ogolila sve ono o čemu smo pričali. Ono što nas sada brine jeste što se podacima manipuliše i kako ćemo dočekati jesen“, rekao je Panić.

Naveo je da je zbog ovakvih ocena sindikat kojim predsedava „odavno trn u oku Ministarstva zdravlja i ove vlasti“, kao i zbog „insistiranja na poštovanju primeni 80 odsto (relevantnih) zakona“.

„Ne tražimo da se poštuje 100 odsto zakona, nego samo 80 odsto… Problem u Srbiji je što se odavno (u zdravstvu) radi na usmeno, bez rešenja, na primer kada kolege trebaju da se upute u druge gradova gde je situacija kritična… Zdravstveni sistem je zanemarivan i služi za potkosurivanje, a sve što je doneto od pravnih akata (koji treba da uredi zdravstvo) u poslednjih sedam godina se ili ne primenjuje ili je u sukobu sa drugim propisima“, kaže Panić.

Rekao je i da „osnovano sumnja“ u to ko je napravio informacioni sistem za praćenje broja novozaraženih i umrlih od COVID-19 i da li on funkcioniše kako treba, a naveo je i da je „brat (zamenice direktora Intituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darije) Kisić Tepavčević dobio „milione za formiranje tog sistema“.

Na pitanje zašto se pravio novi informacioni sistem kada već postoji sistem za praćenje stanja u zdravstvu, Panić navodi da su mnoge funkcije postojećeg sistema za praćenje COVID-19 upitni, odnosno da nije poznato da li u njega ulaze PCR,  seološki i kontrolni testovi.

„Kada (u sistemu) brojite ručno broj obolelih, dobijate broj veći od onog (koji se saopštava)… Upada u oči i grafikon (napravlje na osnovu tih podataka), koji je jedini kontra svih u Evropi i svetu inače“, dodaje Panić.

Izvor: Beta

Foto: YT/Screenshot

Komentari 1