“Povećava se broj obolelih od koronavirusa, uglavnom uvezeni iz Srbije i BiH”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas na sednici vlade da se posle dužeg perioda zatišja beleži povećanje broja obolelih od koronavirusa, pa je od prošlog vikenda zabeleženo više od 20 novih slučajeva zaraze, većinom uvezenih iz BiH, ali i Srbije.

“Činjenica je da se u većini slučajeva radi o našim sugrađanima koji su se vratili iz BiH, Srbije i jedan slučaj iz Slovenije. Apelujem na sve naše sugrađane da budu oprezni. U interesu je naše ekonomije, turizma, normalno funkcionisanje države, otvaranje granica, ali moramo zadržati ključne mere koje sprečavaju zarazu, posebno se to odnosi na izbegavanje rukovanja, pranje ruku i dezinfekciju”, rekao je Plenković.

On je naveo da su se posle dva meseca ograničenog kretanja svi malo opustili, ali da je oprez i dalje neophodan, jer pandemija u svetu ne jenjava, a povećava se i broj slučajeva u okruženju.

Korona se budi: U S. Makedoniji NAJVIŠE umrlih, CG krivi srpski derbi za obolele


Prema poslednjim podacima koje prenose hrvatski mediji, u poslednja 24 sata u Hrvatskoj je desetak novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Zagrebu se pojavilo mini-žarište, jer je kod četvoro zaposlenih u Energetskom institutu “Hrvoje Požar” potvrđena zaraza. Svi zaposleni, njih 80-tak, poslati su da rade od kuće, a 16 je stavljeno u samoizolaciju.

Posle gotovo 70 dana bez novoobolelih, u Puli su potvrđena dva nova slučaja zaraze, a obe zaražene osobe boravile su u BiH. Troje novoobolelih potvrdjeno je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji i one su boravile van Hrvatske.

Nacionalni štab civilne zaštite poslepodne će objaviti nove zvanične podatke o broju novoobolelih. Prema podacima od juče, u Hrvatskoj je bilo troje novoobolleih.

Od početka epidemije koronavirus je potvrđen kod 2.258 osoba, a dosad se oporavilo njih 2.141. Umrlo je ukupno 107 obolelih.

Izvor: Beta/Hina

Foto: Pixabay