Prestanite da tražite savet u vezi sa ishranom od vašeg fitnes instruktora!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Jedno od najčešćih pitanja koje ljudi postavljaju fitnes instruktorima jeste „Šta da jedem?“. Ponekad pitaju i „Koja dijeta je najbolja za mene?“ ili „Šta ti misliš o toj i toj dijeti?“. Ovo je vrlo pogrešno!

Instruktor grupnih fitnes programa i joge, Šona Herison, koja ima dve master diplome i doktorat iz oblasti javnog zdravlja, kaže da jednostavno nije kvalifikovana da daje savete koji se tiču ishrane.

Proučavala je ishranu, naravno, ali nije kvalifikovana da daje savete koji se tiču ishrane, naročito ne ako su lične, individualne potrebe u pitanju.

Registrovani dijetetičari su stekli veoma specifično obrazovanje za to. Šona ne kaže da uopšte ne postoje treneri ili fitnes instruktori koji su kvalifikovani za rad u ovoj oblasti, ali samo zato što je neko odličan trener ili stručnjak za određenu vrstu treninga, to ne znači da je automatski kvalifikovan da daje savete koji se tiču ishrane (i obrnuto).

Takođe, fitnes instruktor ne poznaje vaš organizam. Čak i da je neko kvalifikovan za tumačenje rezultata, nije video vaše dijagnostičke testove bilo koje vrste. Ne postoji način na koji bi fitnes instruktor mogao da da savete u vezi sa vašim potrebama koje se tiču ishrane samo na osnovu vaših rezultata na času joge ili putem vašeg naloga na Instagramu.

Postoji nekoliko univerzalnih istina koje se tiču ishrane. „Mogu da vas naučim da obratite pažnju na signale koje vam vaše telo šalje za vreme treninga, a koji vam mogu pružiti dodatne informacije o tome kako da donesete bolje odluke o tome kako želite da se hranite. Mogu da vam kažem da je unos povrća i tečnosti prilično standardan savet od strane većine dijetetičara, naučnika u oblasti ishrane i zdravstvenih radnika, tako da je to verovatno dovoljno za početak“, kaže Šona Herison

„Molim vas i da ne zaboravite ni to da se ishrana ne odnosi samo na gubitak kilograma. Postoji mnogo potencijalnih krajnjih rezultata, a gubitak kilograma, naročito iz estetskih razloga, nije uvek najvažniji pokazatelj koji treba da izaberete. Kako želite da se osećate? Kako želite da živite?“, dodaje Šona.

I na kraju, ali nikako najmanje važna, jeste činjenica da ne postoji brzopotezno rešenje. Ne postoje (zdrave) prečice.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo