Prokrastinacija: Četiri strategije kako da je sprečite

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Svi žele da budu produktivniji, kako na poslu, tako i u životu. Međutim, postoji jedna velika prepreka koja skoro svakom čoveku stoji na putu do cilja: prokrastinacija.

Prokrastiniranje je vrlo stresno, obeshrabrujuće, frustrirajuće i dešava se prečesto.

Ali ova prepreka našoj dnevnoj produktivnosti može da se prevaziđe. Nedavno je objavljen članak u „New York Times“-u u kome piše kako „ključ“ nije u efikasnijem upravljanju vremenom, već se svodi na regulisanje vaših emocija o datom zadatku.

Ovo su neke od najefikasnijih strategija koje možete primeniti kada želite da sprečite prokrastinaciju:

Neka jutro bude samo vaše

Kada radite na nekom važnom projektu ili imate komplikovan zadatak, pokušajte da se probudite bar dva sata ranije. Ti sati će vam biti dragoceni, jer se možete bolje fokusirati kada je “sve tiho” i kada nema nikog ko će vam odvući pažnju. Ako su vaše navike takve da ostajete budni do kasno, ipak pokušajte da promenite takvu rutinu i počnete da se budite ranije. Podsećajte sebe neposredno pred spavanje i nakon buđenja zašto je vama važan taj zadatak i zašto je bitno da se budite rano.

Pronađite vaše “zlatne sate”

Svi mi imamo “zlatne sate” – to je ono doba dana kada smo najproduktivniji i najkreativniji. Tajna je u tome da se fokusirate maksimalno tih sat, dva dok ne obavite najvažnije zadatke. Ova strategija može da vam donese više slobodnog vremena u toku užurbanog dana.

Prvo uradite ono “najgore”

Čim dođete na posao, napravite “to-do listu” za ceo dan. Onda sagledajte zadatak koji vam je najmrskiji. Razradite plan do detalja kako da ga rešite i “bacite se na posao”.

Prestanite da razmišljate o zadacima, već ih uradite

Često nas previše opterećuju misli o zadacima koji su kompleksni, jer ne znamo “kako da im priđemo”. Zato, nemojte mnogo razmišljati o obavezama. Samo to uradite. Energija koju potrošite na razmišljanje o radnim zadacima je energija koju ste potrošili uzalud.

Izvor: BIZLife/Thrive Global

Foto: Pixabay