Prva VIDEO IGRICA koja se prepisuje kao lek

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američka agencija za lekove FDA odobrila je da se video-igra „EndakvorRX” izdaje na recept kao i ostali lekovi. Tako su lekari ovlašćeni da prepisuju video-igru za „ajfon“ i „ajped“ deci uzrasta od osam do 12 godina koja imaju sindrom poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Posle sedam godina kliničkih ispitivanja kroz koja je prošlo 600 dece video-igra je dobila status leka. Rezultati ovih istraživanja su pokazali da trećina dece nije više imala poremećaj pažnje pošto su igrali „Endakvor RX” 25 minuta dnevno, pet dana u nedelji, ukupno mesec dana, prenosi RTS.

U kompaniji ističu da su jedini sporedni efekti ovom vrstom terapije bili napetost i glavobolja, no mnogo manje izraženi u poređenju sa nuspojavama koje izazivaju tradicionalni lekovi.

Ipak, na kraju studije koju su sačinili lekari koji su sarađivali sa kreatorima igre stoji da „nema dovoljno dokaza da se AKL-T01 može koristiti kao alternativa za ustanovljenu i preporučenu medikamentoznu terapiju sindroma poremećaja pažnje i hiperaktivnosti“.

Jedan od sličnih primera upotrebe video-igara u medicinske svrhe je i onaj u kome su osobama koje su zadobile teške opekotine pomoću virtuelne realnosti olakšavani bolovi.,


Izvor: RTS

Foto: Pixabay