Prvi put u SRBIJI: Ženi izvađen TUMOR od 50 kg, mislila je da se samo ugojila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Lekari Kliničkog centra Srbije izveli su nesvakidašnju operaciju uklanjanja ogromnog tumora pacijentkinji koja je za svojih 150 kilograma mislila da su posledica gojaznosti.

Iako, kažu, da su u medicinskoj literaturi zabeleženi i ovakvi slučajevi, tumori od čak 50 kilograma, hirurzi Urgentnog centra, koji se svakodnevno sreću sa najrazličitijim povredama i urgentnim stanjima, ne pamte da su dosad videli ovoliko veliki tumor.

Pacijentkinja iz Šapca, stara 45 godina, po prijemu u Urgentni centar, gde je hitno prebačena, imala je 150 kilograma, a godinama je mislila da je jednostavno – gojazna. Ispostavilo se da i nije baš toliko, i da su veliki tumori zahvatili oba jajnika i matericu.

Doktor Vladimir Vukojević, hirurg Urgentnog centra, kaže da je to bilo možda i najveće vađenje tumora u ovoj ustanovi od njenog otvaranja pre više od tri decenije.

“Izvađena su dva ogromna ginekološka tumora, jedan slobodan levi jajnik sa tumorom i drugi tumor koji je hvatao jajnik i matericu. Zajedno, ova dva tumora su imala od 45 do 50 kilograma. Zbog njih je pacijentkinja pre operacije trpela ogromne bolove, a imala je problem i sa radom creva”, navodi on.

Dodaje da su ovako veliki tumori sigurno rasli tri do pet godina, možda i duže.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay