RECEPT NEDELJE: Da li biste probali kombinaciju pasulja i nara?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Katja Jakovljeva je holistički nutricionista i autor bloga o zdravoj ishrani. Dugo godina je vegetarijanac i izučava različite načine zdrave ishrane i njen uticaj na naš život. Putem svog bloga Katja deli sa čitaocima znanja, veštine i recepte koji će vas uveriti da zdrav život i ishrana predstavljaju uživanje, a ne odricanje.

Vegetarijanska i veganska ishrana, uz racionalan izbor namirnica obezbeđuje sve potrebe našeg organizma i pruža neograničene mogućnosti za kreativnost u pripremi ukusnih jela.

Pasulj sa narom

Pasulj je pravo tradicionalno zimsko jelo. Velike je hranljive i energetske vrednosti  i dobar je izvor visokovrednih proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline. Obično u Srbiji pasulj spremaju na tradicionalni način, ali uz malo mašte, jela od ove mahunarke možemo napraviti zanimljivijim i ukusnijim. Pasulj sa sokom od nara je specijalitet gruzijske kuhinje. Najčešće se za pripremu ovog jela koristi šareni pasulj, ali može da se napravi i od belog.

Sastojci

500g pasulja (šarenog ili belog)
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
3 kašike ulja
4-5 kašika soka od nara
2 lovorova lista
2 crvene paprike
1 kašičica grčkog semena
1 kašičica mlevenog korijandera
1kašičica mlevene ljute paprike
1 kašika paste od paradajza ili 3 kašike tomatina
so
semenke nara

Priprema:

Pre kuvanja pasulj prebrati, oprati, preliti hladnom vodom i držati ga potopljenog najmanje 8 sati (najbolje preko noći). Pasulj kuvajte prvih 10-15 minuta na jačoj temperaturi da se unište toksini. Ocedite ga, prelijte drugom vodom, dodajte lovorov list i kuvajte u ekspres loncu ili običnom loncu na srednjoj vatri dok ne omekša. Malo posolite pri kraju kuvanja.

Iscedite sok od nara. Možete ga iscediti tako što ćete rukama gnječiti semenke nara u metalnoj cediljki iznad čaše.

U tiganju zagrejte ulje i dodajte naseckani crni luk. Posle par minuta dodajte sitno naseckane paprike, zajedno sa mlevenom ljutom papričicom. Dinstajte na velikoj vatri, stalno mešajući. Kada luk postane zlatne boje, dodajte grčko seme, korijander i so po ukusu. Posle par minuta dodajte zgnječen beli luk, sok od nara i pastu od paradajza. Mešajte 2-3 minuta, pa zatim smanjite vatru.

Dodajte malo vode u kojoj se kuvao pasulj i dobro promešajte. Kada se pasulj skuva, prospite višak tečnosti ukoliko ga ima. Dodajte povrće iz tiganja u šerpu sa pasuljem. Promešajte i kuvajte još 10 minuta na srednjoj vatri. Služite gotovo jelo u činijama i ukrasite ga semenkama nara i začinskim biljem.

Više recepata možete naći na Katjinom blogu i Instagram stranici.

Izvor: BIZLife/Vita.rs

Foto: Promo