Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RECEPT NEDELJE: Da li biste probali sarmu sa tofuom i suvim šljivama?

    Ova potpuno veganska verzija klasičnog srpskog jela dopašće se i ljubiteljima sarme sa mesom.

    Aroma dimljenog tofua će ih podsetiti na dimljena rebarca, a slatkasti ukus suvih šljiva divno ide uz kiseo kupus. Zahvaljujući leblebiji i tofuu, ova sarma je bogata proteinima i dobro zasiti, ali nećete imati osećaj težine u stomaku jer su biljni proteini u kombinaciji sa pirinčem i drugim sastojcima lakši za varenje od kombinacije životinjskih proteina i pirinča.

    Još jedna prednost ovog recepta je u tome što umesto belog pirinča stavljamo intergralni, koji je za razliku od rafinisanog belog sačuvao sve minerale, vitamine i vlakna, neophodna za dobro funkcionisanje našeg digestivnog sistema.

    Ono što je lepo kod sarme što ne može da se pogreši sa količinom sastojaka, jer su svi sastojci preukusni, a možete i da ih menjate po svom ukusu. I, naravno, ne zaboravite da je glavni sastojak koji ide u svako jelo je ljubav.

    Sastojci:

    • 500 g skuvane leblebije
    • 1-2 glavice crnog luka
    • 1-2 štapa praziluka
    • 3-4 čena belog luka
    • 100 g mlevenog oraha
    • 50 gr mlevenog badema
    • 150-200 g sirovih suncokretovih semenki
    • 10 komada suvih šljiva
    • 200-250 g dimljenog tofua
    • 1 šolja za čaj integralnog pirinča
    • 1 velika ili dve manje glavice kiselog kupusa
    • so, biber
    • lovorov list

    Priprema:

    Operite pirinač i ostavite ga oko pola sata u vodi. Razdvojte kupus na listove i svaki blago isperite kroz mlaz vode. Polovinu suvih šljiva sitno naseckajte, a pola ostavite cele. Dimljeni tofu naseckajte na velike komade.

    Sitno naseckajte crni i beli luk i praziluk (beli deo), dinstajte na maslinovom ulju pet minuta. Zatim dodajte prethodno skuvanu leblebiju (može i iz konzerve), dinstajte još par minuta.
    Dodajte mleveni orah, badem, semenke suncokreta i naseckane suve šljive. Dinstajte nekoliko minuta, zatim dodajte pirinač, so, biber, dobro promešajte i smeša je spremna za nadevanje.

    Na dno velikog lonca stavite malo ulja i ostatke od glavice kupusa – sve ono što otpadne ili neke falične listove. Lepe listove napunite kao običnu sarmu. Poređajte sarmu u lonac i onda nalijte vodom da ogrezne. Između ponegde stavljajte komade dimljenog tofua i cele suve šljive. Na kraju stavite lovorov list. Ostavite da proključa na jačoj vatri, zatim smanjite vatru i kuvajte sarmu poklopljenu oko tri sata.

    Izvor: BIZLife/Vita.rs

    Foto: Promo

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE