RECEPT NEDELJE za zdrav obrok na poslu
Ukoliko ste kreativni i volite da „petljate“ po kuhinji a nemate ideju šta biste novo napravili, ovaj recept vam može pomoći da „osvežite“ ovonedeljni plan ishrane. Takođe, ako vodite računa o tome šta jedete, možete ga poneti na posao ukoliko okolni restorani ne zadovoljavaju vaše potrebe.
Katja Jakovljeva je holistički nutricionista i autor bloga o zdravoj ishrani. Dugo godina je vegetarijanac i izučava različite načine zdrave ishrane i njen uticaj na naš život. Putem svog bloga Katja deli sa čitaocima znanja, veštine i recepte koji će vas uveriti da zdrav život i ishrana predstavljaju uživanje, a ne odricanje.
Vegetarijanska i veganska ishrana, uz racionalan izbor namirnica obezbeđuje sve potrebe našeg organizma i pruža neograničene mogućnosti za kreativnost u pripremi ukusnih jela.
Namaz od tikvica i sušenog paradajza
Ovaj namaz može da služi kao zamena za humus, ali se priprema mnogo lakše i brže od klasičnog humusa od leblebije. Umesto mahunarki njegova osnova su sirove tikvice, zato je ova varijanta lakša za varenje. Sušeni paradajz, tahini i začini daju ovom namazu fantastičan ukus i aromu. Odličan je kada se maže na hrskavi hleb ili kada ga jedete sa svežim povrćem. Možete ga namazati i na list sveže zelene salate, preko posuti semenkama i uviti u rolnice. Takođe, može da se koristi kao dresing za salatu.
Za ovaj recept najbolje je koristiti sušeni paradajz u ulju. Ako stavite paradajz bez ulja, dodajte u blender jednu do dve kašike hladno ceđenog maslinovog ulja.
Sastojci:
- 2 tikvice (oko 500 g)
- 3 kašičice tahinija (taan, susamov puter)
- 7 komadića sušenog paradajza
- 1 kašičica kumina u prahu
- sok 1/2 limuna
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Naseckajte tikvice, spojite sve sastojke u blenderu i za minut imate preukusan namaz! U gotovi humus možete dodati komadiće sušenog paradajza ili masline i dekorisati ga začinskim biljem.
Više recepata možete naći na njenom blogu i Instagram stranici vita.rs.
Izvor: BIZLife
Foto: Vita.rs/Pixabay