Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Restorani doprinose „epidemiji“ gojaznosti

    Restorani širom sveta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.

    Grupa međunarodnih naučnika merila je težinu i energetsku vrednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.

    Kada su posredi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 odsto premašuje preporučenih 600 kalorija.

    Gotovo tri četvrtine (72 odsto) popularnih narudžbina u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima takođe premašuje preporučen kalorijski nivo.

    Većina ih preteruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.

    „Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše“, rekla je glavna autorka studije, Vivijan Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu. „I često zanemarujemo taj faktor koji ima veliki uticaj na globalnu gojaznost“.

    Svetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa.

    Organizacija procenjuje da 1,9 milijardi odraslih u svetu pati od prekomerne težine, a 600 miliona ih je gojazno.

    Izvor: N1/Hina

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE