Restorani doprinose „epidemiji“ gojaznosti
Restorani širom sveta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.
Grupa međunarodnih naučnika merila je težinu i energetsku vrednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.
Kada su posredi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 odsto premašuje preporučenih 600 kalorija.
Gotovo tri četvrtine (72 odsto) popularnih narudžbina u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima takođe premašuje preporučen kalorijski nivo.
Većina ih preteruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.
„Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše“, rekla je glavna autorka studije, Vivijan Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu. „I često zanemarujemo taj faktor koji ima veliki uticaj na globalnu gojaznost“.
Svetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa.
Organizacija procenjuje da 1,9 milijardi odraslih u svetu pati od prekomerne težine, a 600 miliona ih je gojazno.
Izvor: N1/Hina
Foto: Pixabay