Restorani doprinose “epidemiji” gojaznosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Restorani širom sveta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.

Grupa međunarodnih naučnika merila je težinu i energetsku vrednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.

Kada su posredi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 odsto premašuje preporučenih 600 kalorija.

Gotovo tri četvrtine (72 odsto) popularnih narudžbina u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima takođe premašuje preporučen kalorijski nivo.

Većina ih preteruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.

“Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše”, rekla je glavna autorka studije, Vivijan Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu. “I često zanemarujemo taj faktor koji ima veliki uticaj na globalnu gojaznost”.

Svetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa.

Organizacija procenjuje da 1,9 milijardi odraslih u svetu pati od prekomerne težine, a 600 miliona ih je gojazno.

Izvor: N1/Hina

Foto: Pixabay