Sedam grešaka koje pravite kada koristite začine

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na samom početku, otkrićemo vam jednu tajnu: so i biber ne moraju uvek da idu zajedno.

Kad počinjete da se bavite kuvanjem, većina se pomalo boji upotrebe začina. Uvek se plašite ili da ćete staviti previše pa ćete tako upropastiti jelo, ili da ćete staviti nečega mnogo manje nego što treba.

Tek kada počnete da učite više o kuvanju – tako što gledate video-klipove sa uputstvima i čitate kuvare – shvatićete gde grešite. A što više gledate profesionalce kako dodaju punu šaku nekog začina umesto samo prstohvat, to ćete postati slobodniji da i vi to radite, i ubrzo ćete primetiti da su jela koja pravite postati mnogo bolja.

Ako vam jela najčešće ispadnu nedovoljno ukusna, to verovatno ima veze sa načinom na koji stavljate začine. Ovo su neke od najčešćih grešaka koje pravite:

1. Ne solite dovoljno

„Dodavanje soli je izuzetno važno jer mnogo utiče na hranu“, objašnjava Den Cukarelo, urednik specijalizovan za kuvare TV emisije America’s Test Kitchen. Ovaj univerzalni sastojak ima moć da učini meso sočnijim, povrće mesnatijim, slatkiše slađim i još mnogo toga. Kao što Samin Nosrat objašnjava u svojoj knjizi o osnovama kulinarstva pod nazivom „Salt Fat Acid Heat“, kad koristite odgovarajuću količinu soli, jelo više liči samo na sebe..
Što nas dovodi do toga da…

2. Ne koristite odgovarajuću količinu soli

Kad god nešto barite, voda treba da bude veoma slana – otprilike jedna kašika soli (po mogućstvu košer soli) na 4 litra vode, kaže Cukarelo. Iako zvuči kao recept za nešto nejestivo, ovo garantuje da će vaše jelo biti odgovarajuće začinjeno. Pored toga, najveći deo soli će ispariti i/ili završiti u sudoperi, tako da ne morate da brinete. Ako niste sigurni da li je voda dovoljno slana, probajte je! Ako vam se usta skupe, količina je odgovarajuća.
Kad so direktno dodajete nekom jelu (ne samo vodi za barenje), treba da stavite mnogo manje. Počnite da dodajete pomalo i povećavajte količinu. Koristite kašičicu i posle svakog dodavanja obavezno probajte. Tako ćete sigurno znati da li treba još, a ako ste presolili, imaćete vremena da ispravite tu grešku (objašnjeno u nastavku).

Što se mesa tiče, Cukarelo kaže da treba da dodate jednu kašičicu soli na pola kilograma mesa.

Ako ste nešto presolili, za to postoji veoma jednostavno rešenje: dodajte više drugih sastojaka koje koristite sve dok se preslan ukus ne izgubi. To može da bude više vode u supi, više putera u sosu ili više limunovog soka u prelivu za salatu. Svaki put kad dodate drugi sastojak, probajte jelo i nastavite sve dok ne dobije odgovarajući ukus. Tako ćete napraviti veću količinu jela, ali barem nećete morati sve da bacite i počnete iz početka.

3. Uvek koristite crni biber

Crni biber je odličan iz mnogo razloga. „Pored ljutine i oštrog ukusa, on povećava sposobnost da osetite ukus jela jer stimuliše rad pljuvačnih žlezda“, kaže Cukarelo. Međutim, dodaje on, ne morate da ga koristite za sve kao što koristite so. Definitivno može da pojača ukus onoga što pripremate ali nema tako presudan uticaj kao so. U suštini, koristite ga kad želite, ali ne računajte da će sam po sebi učiniti jelo ukusnim.

4. Koristite samo unapred samlevene začine

„Dobićete jači ukus ako kupite nesamlevene začine i sameljete ih neposredno pre upotrebe“, objašnjava Cukarelo. „Mlevenje oslobađa nestabilna jedinjenja koja začinu daju ukus i aromu.“ Naravno, to znači da treba da kupite mlin za začine, ali oni nisu tako skupi. Ako više volite, možete da se držite već samlevenih začina, ali ako želite da poboljšate ukus jela, ovo je dobar trik.

5. Začini vam dugo stoje

Ako ste stavili mnogo začina a i dalje ne osećate njegov ukus, to može da znači da vam taj začin već dugo stoji, kaže Cukarelo. „Što duže začin stoji, to više jedinjenja nestaje”, objašnjava on. Što su svežiji začini, to će biti jači ukus koji daju jelu. Trudite se da svake godine osvežavate policu sa začinima a ako niste sigurni koliko je nešto staro, pomirišite ga. Što slabije miriše, to će manje ukusa dati.

6. Začini vam nisu dovoljno termički obrađeni

Cukarelo kaže da će termička obrada začina kao što je prženje na ulju, puteru ili bez ičega bolje oslododiti ukuse. Zato kad možete, termički obradite začine pre svega drugog. Propržite ih u tiganju sa malo ulja dok ne postanu mirisni, a onda dodajte druge sastojke. Čak i ako hoćete da ih pospete preko tosta ili testenine, Cukarelo kaže da će biti mnogo ukusnije ako ih prvo malo zagrejete.

7. Ne probate dok pripremate jelo

Jedini način da zaista znate šta je jelu potrebno jeste da ga probate. Ako stavite mnogo soli i začina na samom početku pripreme jela i ne probate ga dok ne bude gotovo, verovatno neće ispasti baš sjajno. A to znači da ste protraćili vreme koje ste mogli da iskoristite da popravite stvar.

Isto tako, ne morate u potpunosti da se pridržavate recepta. Količina začina koju neko preporučuje može da bude premala ili prevelika da bi zadovoljila vaš ukus. Začinjavajte pomalo, probajte posle svakog dodavanja i prilagodite da bude kako treba. Vi ste ti koji pripremate jelo tako da imate svako pravo da ga učinite originalnim.

Izvor: BIZLife/https://www.self.com/

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Zlatko Preskakulev

    Postovani’BEZ ZACINA NEMA NACIN ADA JELA BUDU UKUSNIJA“

    Izbor je PRAVO I SLOBODA!
    Prijatanooo!