Širenje virusa: Novo potencijalno žarište – SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Svetska zdravstvena organizacija (ZSO) upozorava da se u Sjedinjenim Američkim Državama „koronavirus vrlo ubrzano širi“, te da bi SAD mogle postati novi epicentar zaraze.

U protekla 24 sata, 85 posto novih slučajeva je iz Evrope i SAD, rekla je Portparolka SZO Margaret Haris.

Na pitanje bi li SAD mogao postati novi epicentar, Haris je rekla: „Sada vidimo veliko ubrzanje u slučajevima u SAD. Dakle, ima taj potencijal“. „Oni (Sjedinjene Države) imaju veliku epidemiju, i to epidemiju čiji se intenzitet pojačava“, dodala je.

Najgore je u Njujorku koji je u ponedeljak imao 12.000 zaraženih, što je trećina ukupnog broja u SAD. Njujork je potvrdio gotovo 100 umrlih od ukupno 560 Amerikanaca koji su podlegli posledicama Covid-19.

Vlasti Njujorka, američkog epicentra koronavirusa, pozvale su predsednika Donalda Trampa da proglasi obavezu izolacije za celu naciju, ali on je u ponedeljak najavio „vrlo skoro“ otvaranje poslovnih tržišta.

„Takve mere izolacije koje su doneli Njujork i država Kalifornija, moraju biti proglašene“ na čitavom prostoru SAD, rekao je njujorški gradonačelnik Bil De Blasio. „Moraju se prihvatiti te ekstremne mere“, rekao je.

Gotovo trećina Amerikanaca živi sada u izolaciji. Vašington, Mičigen i Novi Meksiko su poslednje države u nizu koje su naredile stanovništvu da ostane u svojim domovima, a guverner Kalifornije je čak pooštrio ograničenja.

I De Blasio kao gradonačelnik i Endru Komo kao guverner države Njujork, ponovo su pozvali saveznu vladu da naredi kompanijama proizvodnju respiratora i zaštitnih maski, kojih u SAD hronično nedostaje, kao uostalom i u brojnim državama širom sveta.

Na teritoriji SAD koronavirus je do sada registrovan kod više od 49.500 osoba, a od posledica virusa je preminulo više od 600 obolelih.

Sveukupno, globalna pandemija jako se ubrzala i očekuje se veliko povećanje broja zaraženih i umrlih, upozorava SZO.

Prema trenutnim podacima, broj zaraženih premašio je 400.000, a broj umrlih je veći od 17.500. Do sada se oporavilo više od 106.000 obolelih.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Agencije, BIZLife

Foto: Beta/AP

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.