SMRTONOSNI virus “zatvorio” ceo jedan grad u Kini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U kineskom gradu Vuhanu, u kojem su zabeleženi prvi slučajevi novog korona virusa, biće zatvorene sve saobraćajne i transportne mreže, a građanima je savetovano da ne napuštaju grad, javili su državni mediji.

Autobuski, podzemni, trajektni i međugradski saobraćaj biće obustavljen, a aerodrom i železnička stanica biće zatvoreni za sve putnike u odlasku od sutra, 23. januara, u 10 časova po lokalnom vremenu.

Vlasti su zamolile građane da ne napuštaju grad bez preke potrebe, prenosi Rojters.

Broj žrtava novog koronavirusa u Kini porastao je na 17, dok je broj obolelih porastao na 540, saopštili su zvaničnici.

Virus iz porodice Sarsa (teški akutni respiratorni sindrom), proširio se iz Vuhana na druge kineske gradove, poput Pekinga, Šangaja, Makaa i Hongkonga, a slučajevi su potvrđeni i u SAD, na Tajvanu, Južnoj Koreji i Japanu.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom da je Kina uvela stroge mere prevencije i kontrole, prenela je kineska agencija Sinhua.

“Kina je spremna da radi zajedno sa međunarodnom zajednicom da efikasno odgovori na epidemiju i sačuva sanitarnu bezbednost u svetu”, obećao je Si Đinping.

Svetska zdravstvena organizacija sastaje se u Ženevi da utvrdi da li treba da se proglasi hitna situacija za javno zdravlje na međunarodnom nivou.

Na konferenciji za novinare u Pekingu zamenik ministra nacionalne zdravstvene komisije Li Bin rekao je da bi virus, koji se prenosi respiratornim putem, mogao da mutira i da se širi lakše.

Stotine miliona Kineza se spremaju da putuju širom zemlje da se vide sa porodicom povodom praznika za kinesku Lunarnu Novu godinu, koji počinje u petak.

Brojne zemlje sa direktnim i indirektnim avionskim vezama sa Vuhanom, pojačale su kontrole putnika pri dolasku, oslanjajući se na iskustvo za vreme epidemije Sarsa, između 2002-2003.

Kontrole su uvedene na pet aerodroma u SAD, kao i u Velikoj Britaniji i Italiji gde stižu letovi iz Vuhana.

Srbija ima reagense koji utvrđuju novi koronavirus

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ponovio je da nema razloga za paniku posle pojave novog koronavirusa u Kini i da u preduzete sve mere kako bi se sprečila da se taj virus pojavi u Srbiji, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Lončar je rekao da se situacija prati iz dana u dan i da je na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla” postavljena najmodernija termovizijska kamera, koja svima koji uđu detektuje telesnu temperaturu.

Ako se utvrdi da neka osoba ima povišenu temperaturu, smešta se u karantin, a zatim prebacuje na Infektivnu kliniku, gde se dalje prati njeno stanje, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od retkih zemalja koja već ima reagense za utvrđivanje najnovijeg virusa, upravo na Infektivnoj klinici.

“Radimo sve što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, čak i više od toga”, rekao je Lončar i ukazao da je i predstavnik SZO u Srbiji rekao da je Srbija apsolutno u rangu svih razvijenih evropskih zemalja.

Izvor: Politika, Agencije

Foto: Pixabay